Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Религии»Коя е била Мария Магдалена

Коя е била Мария Магдалена

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Коя е била Мария Магдалена

Мария Магдалена е една от главните библейски фигури, свързани с Възкресението на Христос. Тя е и най-енигматичният образ, описан в Библията.

Според ранното християнство Мария Магдалена е била блудница, на която Исус дава опрощение и омиротворява душата ѝ. Според други източници обаче двамата са били много по-близки, отколкото казва тази история, и Мария Магдалена е била майка на Христовото дете.

Новият завет казва, че Мария Магдалена е сред основните фигури, разпространили християнството след Възкресението на Исус. За нея в канонизираните текстове се казва само, че е дошла от Галилия, помагала е на Христос и веднъж е била обладана от демони.

Други източници обаче, отхвърлени от църквата, казват, че тя е била много повече от това.

И в 4-те Евангелия се казва, че Мария Магдалена е една от 4-те жени, присъствали на Христовото разпятие и единствената, която остава до кръста, поемайки по този начин огромен риск. За разлика от нея останалите апостоли са се скрили.

Мария е измила тялото на Христос и е участвала в неговото погребение. В евангелието на Марко и Йоан се казва, че тя е била първият човек, видяла възкръсналия Исус. Тя съобщава новината за възкресението на укриващите се апостоли, след което изчезва от Библията.

Във вековете на ранното християнство Мария Магдалена е обявена за блудница, която измила краката на Исус със сълзи, а след това ги подсушила с косите си. Този образ е популяризиран от папа Григорий, но е факт, че никъде в Библията за Мария Магдалена не се говори като за грешница.

Едва през XVII век католическата църква отхвърля тази версия и го обявява като опит за манипулация. Става ясно, че описаната блудницата е всъщност Мария от Витания, а не Мария Магдалена.

Коя е била Мария Магдалена

Голяма загадка е и второто име Магдалена. Във времената, в които е живяла, жената носила името на съпруга или бащата, за да се покаже нейното семейно положение.

При Мария Магдалена обаче това не е така. Смята се, че нейното второ име показва родния ѝ град – Магдала, което в превод означава рибарска кула.

Единственото обяснение за включването на Мария Магдалена към учениците на Исус е дадено в Евангелието на Лука, където се казва, че тя е бил обладана от 7 демони.

Съвременните специалисти смятат, че тя е страдала или от епилепсия или от шизофрения, което тогава се е приемало като демонично обсебване.

Интересно е обаче, че само в Евангелието на Лука се казва, че Мария Магдалена е била обсебена от демони. Според някои това е направено умишлено, за да може да бъде представена в лоша светлина и каквото и да каже или направи, да се поставя под въпрос.

Мария Магдалена е била и основният човек, който финансирал Христос и сподвижниците му.

Първите открити исторически свидетелства, доказващи съществуването на Мария Магдалена, я представят като един от учениците на Христос. Смята се, че тези текстове са писани от христовите апостоли, но не са включени в Библията.

Евангелието на Филип, чието съдържание е доста нарушено, казва, че Мария Магдалена и Исус често са се целували, но поради липсващи думи в текста и до днес остава пълна загадка дали двамата са били интимни.

В някои книги дори /като Шифърът на Леонардо/ се казва, че по време на разпъването Мария Магдалена е била бременна с детето на Исус. Според историците обаче това е пълна измислица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#156571
Мария Магдалина е Съпруга на Христос и майка на Трите Му деца,близнаците Петър и Павел,родени в 33-та година на 24-ти и 25 -ти декември!И момиченце,тяхна сестричка!Изопачената от гръко-фанариотите икона "Достойно ест",показва семейството на Христос!Мария Магдалина бидейки съпруга и най близо до Исус е и Гностик като него и Тя е тълкувала и предавала думите на Исус на тълпата сподвижници които някои наричат негови "ученици"!С примитивното си мислене,тези люде не са били в състояние сами да разтълкуват казаното им от Исус!Мария Магдалина е Първия Евангелист и Първия Апостол!Сега тези истории ,които ни се предлагат от Светата Църква са художествена измислица с цел представяне на събитията в нужната светлина на новата Догма!Изопаченията на събитията и измислиците на тези "свети" люде нямат чет!
12
4