Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Това са Айнщайните от всички породи кучета

Това са Айнщайните от всички породи кучета

Бордър Коли
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Бордер колито е най-умната порода кучета в света, установи американският зоопсихолог Стенли Корън. Професорът от университета в Британска Колумбия е проследил изкъсо статистиките от най-големите киноложки изложби по света и е съставил рейтинг на най-умните породи кучета.

Своите наблюдения Стенли Корън е описал в книгата си "Интелектът на кучетата". В нея зоопсихологът обяснява, че първите десет умни породи имат качества да усвоят една команда за по-малко от 5 повторения. Затова дресировката на по-долу споменатите породи е лесна и лека.

1. Бордер коли

Бордер колито се подчинява лесно на обучение и е дружелюбни към хората. Тази порода кучета притежават изключителен интелект и не са нерваци. Установено е, че бордер колито е най-щастливо и доволно, когато стопанинът му възложи задача.

Бордер колитата се използват често от пастирите. Добро обучено, то може да събира стадото в една група, да го подкара в желаната посока или да държи животните далеч от посевите.

Породата е много разпространена в Западна Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

2. Пудел

Пуделите са много умни кучета. Те умеят не само да подскачат в цирка", смята професор Стенли Корън. Пуделите са добри плувци и в миналото са използвани като спасители.

Пуделът като порода е регистриран във Франция. Много способно и умно куче. Пуделът е послушен, мил, жизнерадостен, не е капризен и лесно се поддава на дресировка. Подвижен и ловък е. В миналото е бил дресиран за пазач, за ловец, овчар, а дори и помощник на лекарите на фронта.

Немска Овчарка

3. Немска овчарка

Немските овчарки са с развит интелект. Те са неподкупни, бдителни, смели. Именно заради това днес се използват не само като охранители на дома и любимци в него, но са изключително полезни и на полицията, митничарите, армията. Рефлексът им за отбрана е много развит.

Немските овчарки са верни на стопаните си до гроб, готови са да ги защитят с цената на живота си.

Овчарките претажават силно развито обоняние и отличен слух. Затова са верни помощници на слепи хора.

Голдън Ретривър

4. Голдън ретривър

Кучетата от тази порода най-бързо се обучават. Те са добродушни, умни, симпатични, търпеливи. Използват ги като спасители и откривачи на наркотици.

Голдън ретривърите по принцип са ловджийска порода, но са подходящи за семейства. Тези кучета си падат по децата, на които са верни другари в игрите.

За да имате за домашен любимец голдър ретривър обаче трябва да живеете в просторно жилище. Порадата не се чувства добре в малки пространства. Лаещият ви приятел, чийто живот стига до 15 години, ще е още по-щастлив, ако му предоставите и градина, в която да тича на воля.

5. Доберман

Много зоолози твърдят, че доберманите са глупави. Според професор Корън обаче това не е така. Доберманите просто са много своенравни и ако не им обръщате достатъчно внимание, стават

Породата е създадена от немеца Карл Фридрих Луис Доберман. Доберманът е интелигентен, силен и ловък. Тези кучета се чувстват най-добре като бодигарди на човека, живеят с желанието да му служат.

Добермани

Също като немските овчарки доберманите са верни на стопаните си, грижат се за тях и пазят живота им с цената на своя.

Кучетата добермани се ползват и като полицейски кучета - гонят престъпници по следа и търсят наркотици.

6. Шелти

Кучетата от тази порода приличат на колитата, но са по-дребни.

Първоначално шелти са били използвани като овчарски кучета, но днес по-често живеят в градовете. Притежават страхотен слух и обоняние.

Шелти е изключително умно е, смело и всеотдайно. Недоверчиво и агресивно е към непознати хора, които се опитват да контактуват с него. Шелти притежава изящна космена покривка, затова изисква специални грижи и домашно отглеждане.

7. Лабрадор ретривър

Лабрадорът се радва на огромна на популярност по цял свят. Незаменими помощници на слепи хора. Помагат и в борбата с контрабандата на наркотици.

Лабрадор ретривърът е добър по характер, любящ и лоялен. Интелигенет, отговорен, послушен, дружелюбен, жизнерадостен. Лесно се дресира, тъй като много лесно помни команди. Послушен е, верен на стопанина си.

Лабрадор ретривърите не са врагове с другите домашни животни. Другаруват с котки, хамстери, морски свинчета. Не се бие с други кучета. Открити са и приятелски настроени към всички.

8. Папийон

Представителите на породата папийон са изключително красиви и умни. Те са символ за елегантност. Породата е много разпространена във Франция, Италия, Англия, Дания.

На ръст кучетата от тази порода са дребни - на височина достигат 20-28 см и около 2, 5 кг на телго. Космите им са дълги, коприненоподобни и прави. Само на муцуната и предната страна на крайниците космите са къси. Желан домашен миникомпаньон.

9. Ротвайлер

Предците на ротвайлерите са имали сили да повалят и бик. Днешните ротвайлери обаче са по-дребни. Но също като предшествениците си имат широк скелет и големи челюсти. Умствените им способности са широко известни.

Ротвайлерът е уравновесено и вярно куче. Добър пазач. Не е злобен, противно на разпространените схващания.

10. Австралийско пастирско куче

Това е младата порода, от 19 век. Получена е изкуствено след кръстоска на шотландско мраморно-синьо коли, динго и далматинец. В Австралия се използва като пазач на стада. Много лесно се дресира. Пастирското куче може само да се грижи за овцете без стопанинът им да е там.

Австралийското пастирско куче е силно, здраво и красив. Мускулатурата им е силно развита. Козината е със средна дължина, дебелина и е корава на допир.

Пастирските кучета от Австралия са безкрайно лоялни към господаря си.

Ако желаете да си вземете кученце от някоя от тези породи, разгледайте нашите обяви за ротвайлер или офертите ни за лабрадор или вижте цените на немските овчарки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest