sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Кой е Свети Патрик и какви са легендите за него

Кой е Свети Патрик и какви са легендите за него

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1000
Свети Патрик

На 17 март ирландците празнуват деня на своя покровител свети Патрик и макар празникът да е католически, хора от цял свят и с различни религии го отбелязват.

Според историческите сведения свети Патрик е роден в Бануен, Уелс, приблизително през 385 година. Рожденото му име е било Мейуин и до 16-годишнина възраст е живял като езичник.

След тази възраст е продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му. По време на робските си години той се обърнал към християнството, а 6 години след това светецът успял да избяга от своите господари, понеже осъзнал, че житейската му мисия е да покръсти езичниците.

Светецът прекарал 12 години в манастир. Първо му бил даден санът дякон, след това – проповедник, а накрая бил обявен за епископ. Той променил името си на Патрик и с него е назначен като втори епископ на Ирландия.

Светецът разпространявал християнството из цялата страна, като пътувал много, а на местата, през които минавал, кръщавали обекти на него.

30 години от живота си свети Патрик покръствал езичниците, а през последните си дни се оттеглил в графство Даун, където умрял на 17 март 461 година. Оттогава датата на смъртта му се отбелязва като Деня на свети Патрик.

Разказите за светеца са пълни с мистерия и фантастика. Някои от легендите за него твърдят, че Патрик е можел да съживява мъртвите.

Кой е Свети Патрик и какви са легендите за него

Според едно предание със своя проповед светецът е изгонил змиите от Ирландия и е факт, че тези влечуги са изчезнали от ирландските земи.

Светецът е превърнал детелината в емблема за Ирландия, тъй като по време на своите проповеди използвал трилистна детелина, за да олицетвори единството на Отец-Син-Дух.

Денят на свети Патрик е започнал като католически празник, но към днешна дата той има повече светски характер и се чества от много хора, които не са католици.

Според традицията на този ден хората се обличат в зелено, хапват зелена храна и дори пият зелена бира, тъй като този цвят се свърза с детелината. Според поверието хората, които не носят днес нищо зелено, трябва да се ощипят.

Най-големите чествания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора.

Вижте още интересни митове за леприконите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest