Възход и падение на Клеопатра
The Rise and Fall of Cleopatra
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Възход и падение на Клеопатра

Възход и падение на Клеопатра

Клеопатра

Малко известен факт е, че Клеопатра е седмата египетска владетелка, носила това име. Тя е последният представител на могъщата династия на Птолемеите, властвала в африканската страна. Женските ѝ хитрини и умелите политически ходове я превръщат в една от най-великите жени, живели някога.

Бъдещата владетелка на Египет се ражда в семейството на владетеля на империята край Нил Птолемей XII Авлет. Рожденото ѝ име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си.

Друг малко известен факт в биографията на могъщата владетелка е, че всъщност тя никога официално не е била управител на страната. В началото на възхода ѝ тя е управлявала в сянката на баща си, след това на брат си и накрая на сина си.

Клеопатра е родена през 69 година пр.н.е. в Александрия. Тя има трудно детство. Характерно за династията на Птолемеите били кръвосмешението, дворцовите интриги и убийствата. Родителите на младата принцеса всъщност са брат и сестра, а неофициален семеен девиз на династията е Убивай или ще бъдеш убит.

Бащата на Клеопатра е отровен от сестра ѝ Арсиноя и брат ѝ Птолемей XIII, а тя самата е прокудена от Египет. Принцесата не се отчайва, а с умело маневриране успява да въвлече в делата на Египет Римската република. След кратък военен преврат тя е издигната от Юлий Цезар на престола, след като се омъжва за брат си. За да няма бъдещи спорове за трона, нарежда сестра ѝ да бъде убита.

За да осигури безопасността на Египет, Клеопатра прелъстява Цезар да остане в страната. Египет остава независим, но три римски легиона били разположени там, за да го пазят. Зимната връзка на Клеопатра и Цезар довела до раждането на син, наречен Птолемей XV Цезар с прякор Цезарион – малкия Цезар. Цезар обаче отказва да направи момчето свой наследник и обявява за наследник племенника си Октавиан.

Връзката между египетската принцеса и най-великия римлянин скандализира римското общество. Това води до убийството на Юлий Цезар пред Сената в Рим. За да подсигури бъдещето на страната си и безопасността на сина си, Клеопатра привлича друг велик римски пълководец – Марк Антоний.

По това време Римската република се управлява от триумвирата Марк Антоний, Октавиан и Марк Емилий Лепид. Антоний бил женен за сестрата на Окатвиан – Октавия. Връзката му с Клеопатра настроила бъдещия император срещу пълководеца.

Това довело до обявяването на война между Египет и Рим. Римските легиони смазали войските на фараоните и обсадили Александрия. Антоний починал от раните си, получени в битката. За да не бъдат пленени, Клеопатра се самоубила със Свещената Кобра – нейната пазителка, дарена ѝ от храма на Слънцето.

Клеопатра е последната владетелка на славна цивилизация. След 3000 години настъпва краят на египетската империя. Със смъртта на Клеопатра Октавиан присъединява Египет към империята си.

Октавиан пленява непълнолетния фараон. Опасявайки се, че прекалено много Цезари биха застрашили възможността да наследи приемния си баща, той решава некръвният му брат да бъде убит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest