sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Историята за Стивън Хокинг

Историята за Стивън Хокинг

Стивън  Хокинг

Стивън Хокинг е един от най-светлите умове на съвременната наука. Английският физик е професор по математика в Кеймбриджкия университет. Ученът е роден на 8 януари 1942 в Оксфорд, Англия. Основното му поле на изява са космологията и квантовата механика.

Той е наричан и Апостол на науката, заради изключителния му принос за популяризиране на науката като цяло. Хокинг е прикован на инвалидна количка, поради тежкото си заболяване - амиотрофична латерална склероза.

Светлият ум обаче е доказал многократно и категорично, че физическото му увреждане не може в никакъв случай да попречи на разнообразните дейности, с които се занимава.

Като дете Хокинг мечтае да изучава математика. Той е приет в Оксфорд, но не по желаната специалност, а с физика. Новото за него тогава поле за изява бързо се превръща в основно и младият учен става един от най-младите членове на Английското Кралско общество (1971), Командор на ордена на Британската империя (1982) и носител на други британски кралски отличия и награди за научноизследователска дейност.

Като напълно развит физик Хокинг работи основно в областта на космологията, квантовата механика и теорията на струните. Едва на 28 години той успява да даде математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив.

Други негови революционни открития и доказателства са изчислението на максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, доказателството, че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.

През 1974 той доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Явлението дори е известно като Лъчение на Хокинг. През 1983 години той дава математическо доказателство, че Вселената има краен размер.

На 21-годишна възраст лекарите поставят на Хокинг страшната диагноза, че е болен от амиотрофична латерална склероза. Той разбира предстоящата си съдба малко преди да се ожени за първи път. Медиците му съобщават, че му остават най-много две години живот. Хокинг оборва тезата им и доказва, че ще живее със същия плам, с който доказва многобройните си физични хипотези.

Ученът е сред най-дълго живелите хора с това заболяване, познати на медицината. Той използва познатия на всички днес механичен глас от 1985 година.

Той работи, движи се, говори, пише статии от инвалидната си количка, която се управлява с единствения мускул, който може да движи - един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest