Символика и свойства на александрит
Meaning and Properties of Alexandrite
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Символика и свойства на александрит

Символика и свойства на александрит

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983368
Александрит

Александритът е един от най-редките скъпоценни камъни в света. Той притежава уникалната способност да става зелен на цвят под слънчевите лъчи и червен при изкуствено осветление. Според една от легендите денем александритът се превръщал в изумруд, а през нощта – в пурпурен аметист.

За пръв път александрит е открит през 1834 г в Урал, на рождения ден на цар Александър ІІ. Тогава царят навършил пълнолетие. Именно на него е кръстен скъпоценният камък.

На александритът се приписват много мистични свойства. Има регенеративна сила и засилва качества като експанзивност, креативност и осведоменост, благодарение на енергията на кристалната си форма. Когато го носите, той балансира емоционалното състояние, повишава самочувствието и подпомага постигането на промяна в живота. Освен това носи на притежателя си успех, чувственост и любов.

Тъй като е изключително рядък, александритът е и много скъп. Смята се, че носенето му привлича късмет и щастие. Съответства на елемента вода. Често се използва за любовни магии.

Александритът активно се използва в медитацията. Той уравновесява 2-та чакра, като насърчава потока на енергия през нея. Притежателят му лесно ще намери вътрешния си център по време на самовглъбяване чрез медитация.

Освен че стимулира чувството на щастие и успех, александритът спомага за установяване на емоционално равновесие. Среща се в две форми - като скъпоценен камък и в кристална форма. Скъпоценния камък помага в случай на смърт/прераждане. Кристалната форма пък балансира емоциите и вдъхва увереност.

В нетрадиционната медицина александрит се използва при лечение на заболявания на далака, лечението на панкреаса, проблеми с лимфните възли и лечение на страдания, които се срещат при левкемията.

Александритът е камъкът на зодия Риби, както и на някои представители на зодиите Водолей и Скорпион. Народно поверие гласи, че да мечтаеш за александрит, означава да се бориш за напредък и успех в живота. Ако носите александрит сам, това ще ви донесе самота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest