sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учените ще сканират мислите ни

Учените ще сканират мислите ни

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Учените ще сканират мислите ни
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Американски невролози се опитват да проникнат в съзнанието на хора с помощта на сканиране на мозъка и програми, които разкодират изображения.

Проф. Джек Галънт от Калифорнийския университет е постигнал впечатляващи резултати в тази област. Той и японският му колега Шинджи Нисимото доказват, че могат да пресъздадат видеоклип, който гледа доброволец, само като наблюдават дейността на мозъка му.

Учените ще сканират мислите ни

Според учените подобни методи могат да бъдат използвани за разшифроване на спомени, на планове за бъдещето и дори при диагностика на хранителни разстройства от типа на анорексия.

Естествено, прогресът в това отношение си има и врагове, които изказват опасения за технологията на четене на чужди мисли.

Според тях с нея ще злоупотреби всяко правителство, което се добере до тайните на учените. Точно затова изследователите на наричат откритието си четене на мисли, а невронно декодиране.

Според британски невролози паметта на хората е напълно достъпна за сканиране. Група доброволци изгледали три видеоклипа, а след това ги накарали да си спомнят само един от тях.

С вероятност над 50 процента учените познали кой човек кой клип си спомня. Единственото слабо място на програмата за декодиране на мисли е, че тя не може да разпознава спомени и мисли, които не са предварително заложени в паметта й.

Според учените не може просто да подложиш един човек на сканиране от машината и да разбереш какво точно си мисли. Но с времето учените смятат да визуализират на специални монитори мислите и спомените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest