Динозаврите са се друсали с праисторически LSD
Dinosaurs Got High on Prehistoric LSD
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Динозаврите»Динозаврите са се друсали с праисторически LSD

Динозаврите са се друсали с праисторически LSD

Динозаври

Анализ на тревно растение отпреди 100 милиона години, отлично запазено в кехлибарено блокче, показва, че динозаврите са се друсали с праисторически LSD. Откритието е направено от учените на Орегонския държавен университет. Те са открили, че древната трева е била заразена с паразитни гъбички, които съдържали в себе си веществото LSD.

Гъбичките наподобявали днешните морави рогчета, от които се произвежда наркотичното вещества и са послужили като вдъхновение за най-откачените песни на Бийтълс и Ролинг стоунс миналия век.

Анализът на намереното растение показва, че е имало затворена хранителна верига между гъбичките, тревите и животните, които са яли растенията, която е продължила милиони години.

Водещ на екипа, осъществил изследването, бил докторът по ботаника Джордж Пойнар. Праисторическото растение било намерено в Южна Бирма. Въз основа на познанията за влиянието на моравото рогче върху днешните животни, а именно халюцинации, делириум, конвулсии и залитания, учените се опитват да определят какво е било въздействието на древната паразитна гъба върху многотонните влечуги.

С помощта на въглероден анализ учените са установили, че праисторическата трева е живяла преди около 97 милиона години от началото до средата на Креда, когато на земята все още са доминирали динозаврите и иглолистните дървета. Точно тогава са започнали да се развиват най-ранните цъфтящи растения, треви и дребни бозайници. От намерения фосил ясно се вижда, че гъбата е засягала предимно тревистите растения.

Ръжено рогче

Пойнар е на мнение, че с появата на тревите са се зародили и паразитните гъби.

Аз нямам никакви съмнения, че гъбите са били основна част от менюто на повечето тревопасни динозаври. Все още обаче не можем да установим с точност какъв е бил ефектът на праисторическия наркотик върху тях, казва в доклада си по изследването той.

В човешката история моравото рогче е известно с това, че предизвика делириум, нерационално поведение, конвулсии, силна болка, гангренозни крайници и смърт. През Средновековието паразитната гъба е причинявала смъртта на хиляди хора, когато е инфектирала ръжта, от която основно се е правил хлябът тогава.

Рогчето се е използвало и като лекарство за предизвикване на аборт. Някои изследователи сочат моравото рогче и като основна причина за случилото се през 17 век в Салем.

Те са на мнение, че обвинените във вещерство били приели с хляба силния халюциноген. За зла ирония е доказан фактът, че паразитната гъба е използвана и като средство при разпитите на набедените за вещици жени, за да са по-разговорливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest