Даоизмът и на какво ни учи?
Taoism and Its Teachings
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Даоизмът и на какво ни учи?

Даоизмът и на какво ни учи?

Даоизъм

Даоизмът е духовно учение, философия, чийто корени се крият още в шаманството на древен Китай. Класическият период на даоизма е през 700-220 г. пр. н. е., а по-късно – около 25-219 г. н. е. прераства в религия.

Даоизмът за разлика от повечето философии на запада не е учение, което е развивано от един човек. Основан е от Конфуций (Кун Фу-Дзъ) в една негова разновидност, а от друга страна - от Лао Дзъ. Поради тази причина се различават две основни течения - конфуцианство и даоизъм. И двете течения използват понятието Дао, но докато при Конфуций пътят е търсенето на доброто и хармонията в живота, то при Лао Дзъ пътят е пасивност и отказ от всякакви усилия.

Дао Дъ Дзин, превеждан най-често като Пътят и постигането му, е първият писмен паметник на даоизма. Знае се със сигурност, че не е писан от един човек. Тази книга е най-превежданата и издавана след Библията.

Тя е ценен пътеводител за постигане на начин на живот в хармония със себе си и света, на живот в единство с природата. За даоизма разбирането на естествения ред на нещата е основополагащо, защото хората могат да живеят в хармония, само ако познават принципите на това течение.

Буда

Дао е източник на всичко съществуващо, първоизточник на живота. То е безименно, невидимо и недостъпно за обикновените възприятия. Дао е безгранично, неизчерпаемо и всички неща съществуват благодарение на него. На-точно определение е, че то всъщност е система на тотална взаимозависимост. Всяко нещо се поражда от друго, то, от своя страна, поражда трето.

За да е в хармония, за да постигне Дао, човек трябва да осъзнае единството на противоположностите. Функционалният принцип, на който е изградена даоистката философия, е принципът на Ин и Ян. Това са двойките противоположности – добро и зло, красиво и грозно, високо и ниско, мъжко-женско, черно-бяло, горе-долу, положително-отрицателно. Двойките противоположности взаимно се пораждат и така се създава светът.

Призивът към не-действие често не е разбиран и е тълкуван погрешно като призив към бездействие, ленност. Всъщност това, което е заложено в основите на тази религия от Лао Дзъ е, че когато сме в хармония, всичко се случва от само себе си, без усилие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest