sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Създадоха свръхумна мишка

Създадоха свръхумна мишка

Създадоха свръхумна мишка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Чрез модифициране на един-единствен ген учените създадоха Хоби Джей, най-умната и засега уникална мишка в света, съобщи "Нешънъл джиографик". Супермишката получи името Хоби Джей.

Екипът генетици на Джой Тсиен от Медицинския колеж в Джорджия е инжектирал Хоби Джей е била ембрион още докато е била ембрион с генетичен материал, който причинява свръхразвитие на гена NR2B.

Създадоха свръхумна мишка

Той контролира интензивността на комуникацията между мозъчните клетки. Промяната довежда до удължаване с части от секундата на времето за комуникация между въпросните клетки. Според учените именно това е причината Хоби Джей да е по-интелектуално развита, отколкото останалите представители на своя вид.

Сега лабораторната мишка помни обекти три пъти по-дълго. Хоби Джей се справя с много по-сложни задачи от събратята си. Тя, например, преминаването през лабиринт, в който се ориентира с маркери, чрез които намира награди.

Предполага се, че стимулирането на въпросния ген може да подобри умствената дейност и при хората. Но засега учените не бързат с подобен експеримент.

"Генът NR2B подобри умствените качества при Хоби. Това предполага, че използването на препарати, въздействащи върху него, може да разреши проблема със заболявания като деменцията и Алцхаймер", казва д-р Тсиен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest