Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Съзвездието Риби прилича на кифличка

Съзвездието Риби прилича на кифличка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983368
Съзвездие Риби

Съзвездието Риби е част от зодиака. Може да се види от северното полукълбо. С просто око при ясна и безлунна нощ могат да се наблюдават около 75 звезди от него, но те са много слаби. Едва 3 от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Съединени с мислена линия, по-ярките звезди образуват характерната геометрична фигура за съзвездието Риби - остър ъгъл. С малък телескоп пък може да се наблюдава спиралната галактика M74.

Зодиакално съзвездие е известно още в древен Вавилон. Тогава се е виждало като риба или като двойка на риби. В най-разпространеният древногръцки мит се разказва как Венера заедно със сина си Купидон се превръщат в риби и така се измъкват от лапите на чудовището Тифон.

Риби е доста голямо съзвездие. То разполага с малки обекти, предизвикващи интерес в любителската астрономия. В него няма сферични купове.

Наскоро Европейската южна обсерватория съобщи за интересно откритие. Орбиталният телескоп Хъбъл е получил подробни снимки на галактиката NGC 7714, разположена в съзвездието Риби. Тя се намира на разстояние приблизително 100 милиона светлинни години от нашата планета Земя. На снимките галактиката прилича на... кифличка!

Интересният облик на NGC 7714 е следствие на сблъсъка ѝ с друга звезден мегаполис - малкият спътник на галактиката NGC 7715. Те са се приближили в близост до бъдещето кравайче преди около 100-200 хиляди години. Това бедствено сближаване е довело до редица промени, като преструктуриране на маса, смущения в гравитацията и деформации в структурата на ръкавите на галактиките.

Звезди

Сблъсъкът между NGC 7714 и NGC 7715 всъщност създава мост между тях. Той представлява една от най-забележимите следи на тази галактически борба - пръстен и две опашки от ярки жълти звезди. По този импровизиран мост материята на малката галактика изтича към големия ѝ спътник.

Галактическият сблъсък, който създава космически кифлички, е изключително интересно явление. Огромният брой от газ и прах, които се вливат в NGC7714, водят до избухването на процеси на звездообразуване. Следи от подобно явление се наблюдават в много от звездите Волф-Райе например.

Те представляват изключително ярки и активни светила, които изхвърлят огромни маси от материя във формата на звезден вятър. Тези звезди имат дълъг живот - до един милион години, след което експлодират като свръхнови. След това се превръщат в неутронни звезди или черни дупки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest