Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Гренландия се топи, Океанът се покачва

Гренландия се топи, Океанът се покачва

Гренландия се топи, Океанът се покачва
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-13%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
19.14 лв.
Виж ››

Топенето на ледовете в Гренландия се ускорява с притеснителни темпове, алармираха учени от Университета в Утрехт, Холандия.

Логично, в следствие на топенето морското ниво се показва осезаемо, сочат резултатите от изследването. Изследването на екипа от холандски, американски и английски учени показва, че откъсването на айсберги и оттичането на вода вследствие на топенето на ледовете са виновни за намаляването на ледената покривка.

В рамките на изследването космически спътници са потвърдили, че в периода 2006-2008 г. топенето на ледовете се е ускорило до еквивалента на покачване на световното морско ниво с 0, 75 мм годишно. За сравнение: за 2000-2008 г. - средно 0, 45 мм годишно.

"Загубата на ледове се е ускорила. Горещите лета през периода 2006-2008 г. са свързани с голямо топене на ледове", казва ръководителят на изследването Михиел ван ден Брьоке.

Учените са притеснени, че причините за топенето на ледовете показват, че тази тенденция ще продължи в близко бъдеще. Ако всички ледове в Гренландия се стопят, нивото на Океана ще се покачи със 7 метра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest