Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Гробът на Александър Велики е в Амфиполис?

Гробът на Александър Велики е в Амфиполис?

Александър Велики

Древният Амфиполис, скрит сред хълмовете в северната част на Гърция, предизвиква сериозен интерес сред гръцкото общество. В античния град, който се намира в община Серес, археолози изследват най-голямата древна гробница в Гърция, а ръководител на екипа от специалисти е Катерина Перистери.

Гробницата е издигната по времето на Александър Велики и е съвсем вероятно в нея да са положени неговите останки, тези на семейството или на пълководците му, пише вестник Вашингтон поуст.

Според Катерина Перистери, докато не бъдат готови всички изследвания на специалистите, не може да се каже чия е гробницата и съответно нито една от версиите не може да се изключва.

Докладът на археоложката е предаден в Министерството на културата в Гърция и в него се съдържат резултатите от всички направени разкопки в периода от 2012 до 2014 година. Археолозите твърдят, че погребението в Амфиполис е най-значимото археологическо откритие за последното десетилетие.

Погребалният комплекс е заобиколен с мраморна стена, която е дълга почти 500 метра, а диаметърът на комплекса е 158.4 метра.

Разкопки

В самата гробница специалистите са открили скулптури и мозайки на кариатиди и сфинксове. Разкопките на това място започват още преди две години, но от месец август тази година стана ясно какъв е мащабът на погребението. Тази информация привлече вниманието на гръцките граждани.

Докладът на Перистери предизвиква сериозен интерес – дискусията в Министерството на културата продължи дълго и оживено. Заседателната зала се оказа тясна за всички, които искат да чуят какво има да каже Перистери – първоначално срещата не предвиждала задаване на въпроси към археолозите.

Ръководителят на археологическия обект обаче не дава нито един конкретен отговор, който да потвърди някоя от версиите, което до голяма степен предизвиква недоволство.

Все пак Перистери посочва, че на този етап нито едно предположение за това кой е погребан в този комплекс не може да бъде изключено, което означава, че има сериозна вероятност там да е погребан Александър Велики.

По време на разкопките археолозите са открили скелет, който в момента се изследва, освен това са намерени монети от три периода, които са били с изображения на Александър – от IV в.пр.Хр., както и от II и III в.пр.Хр.

Преди време се появиха мнения, че намереният не е бил балсамиран, което може да изключи версията, че това е Александър Велики, тъй като той е умрял в Египет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest