Учени определиха идеалното време за заспиване
Scientists Have Determined the Perfect Time for Falling Asleep
Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Учени определиха идеалното време за заспиване

Учени определиха идеалното време за заспиване

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Заспиване

Финландски учени разгадаха кое е най-точното време, в което да се приготвим за сън, за да се събудим на другия ден напълно отпочинали, пише вестник Хелсингин саномат.

Според ръководителя на изследването професор Марку Партинен, специализиран в проблемите на съня, хората страдат от недоспиване, само защото не избират правилното време, в което да си легнат.

Експериментите на научния екип са показали, че на човек са му необходими между 10-15 минути в състояние на покой със затворени очи, за да се подготви за заспиване. Този период е напълно достатъчен, за да спим непробудно до сутринта.

Доказано е, че за възрастните хора е полезно да спят между 6 и 7 часа на денонощие. Това означава, че ако трябва да станете в 7 сутринта, ще трябва да си легнете в около 23 часа.

За добър и здравословен сън трябва да си създадете и още няколко други здравословни навика:

Събуждане

1. Не се хранете 3 часа, преди да си легнете – храносмилането ще пречи на съня ви, но ако сте наистина гладни, може да хапнете малко шоколад или банан, които ще попречат на стомаха ви да бушува през нощта;

2. Излезте на чист въздух – разходката преди лягане или просто ако постоите за няколко минути на прозореца, ще ви помогнат да заспите по-лесно. Чистият въздух доказано може да реши проблемите ви с недоспиването;

3. Изгасяйте светлините и всякакви уреди, които създават шум – за да спите спокойно, от съществено значение е да изключите всякакви източници на светлина и шум. Ако шумът не идва от вас, а от съседите, използвайте тапи за уши, за да сте сигурни, че ще спите спокойно;

4. Не пийте алкохол – не може да използвате алкохола като приспивателно средство. Консумацията на вино или бира наистина ще ви помогне да заспите по-бързо, но организмът ви няма да си почине, защото ще се наложи да обработва изпитото количество;

5. Създайте спокойна атмосфера в спалнята – за спокойния сън е нужно стаята да е топла и проветрена. Може да създадете по-приятна атмосфера, като използвате ароматизатори на лавандула или розмарин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Кардама
Кардама
15.12.2014 16:06
Според Аюрведа времето за лягане е между 9-10 часадо 10ч. Времето се владее капха доша. Това време е д за почивка, ако човек заспи до 10. ч. сънят му ще бъде дълбок и спокоен. Аюрведа създадена от Бог Капила- инкарнация на Бог в областта на медицината.оставям на читателите да определят чии знания сабпо-съвършени на Бог или на учените.
2
2
оооооооооооо
оооооооооооо
25.11.2014 00:48
абе ако питащ мен и на възрастните 6-7 часа сън не им стига
5
1
M. G.
M. G.
23.11.2014 12:06
е,а за децата?за нас няма ли?
7
2