Разкодираха Фестоския диск
The Phaistos Disc has Finally Been Decoded
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Разкодираха Фестоския диск

Разкодираха Фестоския диск

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k246
Фестоския диск

Прочутият Фестоски диск, представляващ документ на рисунъчната писменост от особен род, може би най-после е бил разчетен от учените от Техническия образователен институт на остров Крит, Гърция.

Находката съдържа молитви към майката, смята д-р Гарет Оуенс.

Вече почти цял век изследователите се занимават с изключителния артефакт. Те изказаха какви ли не предположения относно 241-те символа, съставени от 45 уникални знака.

Д-р Оуенс обаче е на мнение, че разкодирал съществени думи като бременна майка и дама от голямо значение. Сега учените се приготвят да разгадаят точното значение на знаците и смисъла на употребата им.

Първият по рода си Минойски CD-ROM е създаден благодарение на древен език, изграден от знаци като перната глава, дете и кошер. Изследователите предполагат, че той е бил изработен през средата на Минойската бронзова епоха, през второто хилядолетие преди новата ера.

Находката е намерена от италиански учени през 1908 година в двореца Фестос в Крит. Тя е кръгла глинена плочка, покрита от двете страни с рисунъчни знаци, следващи един след друг по спирала. Диаметърът на диска е петнадесет сантиметра.

Фестоски диск

Има различни версии как точно да се чете диска. Повечето учени обаче смятат, че знаците трябва да се разглеждат от външния ръб на плочата към вътрешността ѝ.

За най-надеждно се смята разкодирането на думата майка и по-специално богинята-майка на минойците, уверява д-р Гарет Оуенс.

За да докаже твърдението си, на него му се е наложило да разпознае група от знаци, открити на три места от едната страна на Фестоския диск. Според наблюденията на учения те се произнасят като И-КЕ-КУ-РИЯ.

И-КЕ означава дама от голямо значение, обяснява д-р Оуенс.

В същото време той успява да разкодира и думата Ака, която според него означава бременна майка. Така изследователят стига до извода, че е твърде вероятно едната страна на Фестоския диск да е посветена на бременна жена, а другата - на раждане.

По думите на учения днешните CD-ROM дискове имат същата функция като древния диск - да запазват данни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest