Откриха парчета лед и на Меркурий
Pieces of Ice Found on Mercury
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха парчета лед и на Меркурий

Откриха парчета лед и на Меркурий

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Меркурий

Космически апарат на НАСА успя да открие парчета лед на най-близката до Слънцето планета – Меркурий. Оптичните снимки показват, че ледът е бил потънал в кратер на най-малката планета.

Температурата на Меркурий надхвърля 400 градуса по Целзий, заради което астрономите дори не са предполагали, че на планетата може да има вода или лед.

Смята се, че някои от откритите парчета са били сформирани сравнително скоро, а по други е регистрирано и наличието на тъмна материя.

Някои от кратерите на планетата обаче остават в сянка и ледът успява да се запази. Ниските нива на светлина в тези райони създавали необходимите условия, за да може водата на планетата да замръзне.

Меркурий и Слънцето

Направеното откритие е свързано с мисията Месинджър на НАСА. През 2011 година от астрономическата агенция изпратиха сонда, която да докаже, че е възможно на северния полюс да съществуват милиарди тона воден лед.

От десетилетия учените предполагат, че на повечето планети от Слънчевата система има воден лед. През 90-те години на миналия век апаратът Аресибо, намиращ се в Пуерто Рико, успя да улови сигнали, които свидетелстваха за наличието на вода върху Меркурий.

Тези предположения се появяват за първи път през 70-те години, след като се разчетат картографираните данни от космическия апарат Маринър 10.

Към момента Нанси Чабот от Лабораторията по приложна физика в университета Джонс Хопкинс и колегите ѝ изследват кратера Прокофиев.

Космос

"Получените резултати са донякъде изненадващи, защото ясните граници сочат, че летливите депозити на полюсите на Меркурий са млади от геоложка гледна точка. Един от важните въпроси е кога са се появили депозитите от воден лед на Меркурий. Дали те са на милиарди години или са се образували по-скоро? Откриването на възрастта на тези депозити ще позволи да се опознае снабдяването с вода на всички планети от земен тип, включително Земята" - заявяват от НАСА пред BBC.

Откритието ще помогне да се установят разликите между кратерите на Луната и тези на Меркурий, като по този начин се изясни историята на водата в Слънчевата система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
WaRzOnE
WaRzOnE
11.02.2015 17:37
Moje i da e vqrno vse pak :-) :-) :-) :-D :-D :-D
0
0
U.S.A
U.S.A
26.10.2014 01:40
На меркурий е над 2000 градуса нямам как да има вода или лед, няма как сянката и кратерите да оситурят защита на леда дори и светлината да не стиа до там, планетата е нагорещена до такава степен че няма как да има вода
17
0