sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Духът на Паисий Хилендарски стряска банскалии

Духът на Паисий Хилендарски стряска банскалии

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k349
Монумент на Паисий

Интересен феномен се наблюдава в град Банско. Духът на Паисий Хилендарски обитава копието на килията му там. От известно време в помещението се чуват странни звуци, пише Уикенд.

Служители на община Банско извикали бояджия, който да обнови интериора на Културния център в планинския град, където се намира точно копие на обиталището на монаха от Хилендарския манастир.

Работникът се заел с работата, но му се наложило да остане и след работното време на администрацията. Докато се занимавал с боядисването, той внезапно чул врата на етажа да се хлопва. Малко след това с периферното си зрение забелязал и някаква сянка да се разхожда.

Работникът предположил, че най-вероятно някой от охраната е дошъл да провери нещо, но все пак решил да види кой се разхожда по коридорите. С изненада той открил, че е съвсем сам в сградата и се върнал на довърши работата си.

Когато си затръгвал той се заговорил с възрастния охранител на входа. От дума на дума го попитал дали се е качвал в сградата. Като чул какви ги говори майсторът, бодигардът останал още по-изумен. Той го уверил, че всички са си тръгнали вече от работа, а той самият изобщо не е мърдал от входа.

След като работникът си отишъл обаче, възрастният охранител разбрал, че мъжът не се е шегувал, а казва истината. Бай Вени бил задрямал към 22.00 часа, когато внезапно се стреснал от някакво хлипане. Мъжът тръгнал по посока на звуците и доловил, че те идват от килията на Паисий Хилендарски.

Старецът влязъл в помещението и за миг останал като парализиран. С очите си той видял как парчето перо, сложено на дървената масичка, се мести само.

Охранителят се окопитил и все пак събрал смелост да се върне на поста си. На следващата сутрин мъжът веднага споделил какво му се е случило нощес, но никой не повярвал на разказите му.

Няколко дни след случката обаче станало ясно, че и други хора са дочули хлипането на духа. Сега банскалии са разделени на две групи. Едните смятат, че призракът на Паисий броди из копието на килията му, тъй като истинската е била съсипана.

Други пък са на мнение, че това е някаква безвкусна шега, която си правят скучаещи местни жители. Кое от двете е вярно, ще се разбере съвсем скоро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
53
42
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
еи
еи
13.11.2014 16:28
Духове наистина съществуватфдухоне но това е лъжа номер три
2
0
емигрант
емигрант
26.10.2014 19:15
Туристически трик..., за да се посети мястото от повече хора... Нищо лошо. Да върви бизнесът...
3
5