sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Тайнствен град край Черноморец шашна учени

Тайнствен град край Черноморец шашна учени

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983512
Разкопки

При разкопки на полуостров Хрисосотира край Черноморец археолози се натъкнаха на изумително откритие – тайнствен град. Екипът на доцент д-р Иван Христов, ръководител на разкопките, бива изумен. Никой до момента не е очаквал на мястото да се разкрие подобно нещо, тъй като в подобен град не е отбелязан на нито една от древните карти.

Разкритият огромен полис край Черноморец е непознат на историците. Освен че липсва на картите, той не се споменава и в нито един исторически извор.

Останките и местонахождението на разкрития град дава повод на археолозите да го определят като стратегически византийски център. Това древно селище е шест пъти по-голямо от съседната крепост Акра и се простира на внушителните 67 декара.

Археолозите предполагат, че древният град е носел името Хрисосотира, в превод - Златния спасител. За момента обаче няма сведения кой и защо е построил това стратегическо за древността място. Каква е била съдбата му също не е ясно.

Едно от основните предположения е, че началото на тайнствения град се поставя по времето на император Анастасий, в края на V век. Интересното е, че в него се откриват и множество материали още от VI век преди Христа. Това съвпада с възникването на Аполония.

В града Хрисосотира се разкрива гъсто застрояване. Той е защитен с дебела крепостна стена. За благосъстоянието на местното население говорят редките и интересни керамични съдове. Спрямо тях може да се заключи, че тук са живели истински богаташи. Не е изключено в града да са събрани най-богатите хора от околността, отделени от обслужващите ги селяни.

Откритието е порденото доказателство, че следите на редица стари култури и цивилизации лежат по дъното на Черно море. Това, че тайнственият град е останал на сушата, е чисто съвпадение. Редица други древни градове са потънали безвъзвратно в морето, запращайки в забвение най-съкровените си тайни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest