Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Вяра, Надежда, Любов
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 17 септември българската православна църква почита великомъчениците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Днес се отбелязва и празникът на българската столица.

Имен ден днес празнуват всички с името Вяра, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любослав, Любо, София.

Трите светици и тяхната майка са живели в Рим през втората половина на I век. Семейството им е било благочестиво и възпитано в християнските норми. Вяра, Надежда и Любов били кръстени от майка си. Тя избрала тези имена, защото според нея това са най-големите християнски добродетели.

Днес се отдава почит на тези добродетели, както и на мъдростта, защото името София от старогръцки се превежда като мъдрост.

На много места в страната на днешния ден се месят питки и се раздават заедно с грозде и други плодове за здраве и късмет.

София и нейните дъщери открито изповядвали християнската религия. Когато римският император Адриан разбрал за това, заповядал жените да бъдат доведени при него.

За всеобща изненада те запазили пълно спокойствие и хладнокръвие, когато застанали пред владетеля.

Римският император се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но те отказали. Тогава Адриан започнал да изтезава децата пред очите на тяхната майка.

Св. София

Вяра била на 12 години, Надежда – на 10 години, а Любов – на 9 години. Те били подложени на мъчителни изтезания, докато не починали.

Оскърбената майка решила да прибере телата на децата си и да ги погребе. Три дни след смъртта им и София починала. Майката била погребана до дъщерите си.

Мощите на 4-те светици, загинали в името на Христовата вяра, се пазят в Елсаз, Франция.

На днешния ден своя празник отбелязва и българската столица – София. В храм-паметник Свети Александър Невски ще бъде проведена света литургия и водосвет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
****
****
17.09.2014 13:08
Справедлив многоезичен к*р за Софя и Софянци.


Ваш Легбас.
7
8
Ани
Ани
17.09.2014 12:38
Честити празник на всички!
12
1