Какво сънуват мъжете и какво жените?
What do Men and Women Dream of?
Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Факти за сънищата»Какво сънуват мъжете и какво жените?

Какво сънуват мъжете и какво жените?

Сънища

Германски учени са проследили каква е разликата между сънищата на мъжете и жените. Изследването е продължило от 1956 до 2000 година и в него са участвали няколко хиляди души.

Според резултатите германците сънуват по-често работа, секс и физическа агресия, докато в сънищата на германките присъстват повече неща от ежедневието, семейството или дрехи.

Резултатите от цялото изследване са публикувани в списание Psychologie heute. Официалните данни от проучването са представени от ръководителя на проекта доктор Михаил Шредъл. Той е професор в Института по ментално здраве в Мюнхен.

Ръководителят на отделението за нарушения на съня в психиатрична болница в Германия Ханс Гюнтер Вис твърди, че в сънищата на господата по-често се появяват непознати лица, докато в сънищата на дамите присъстват повече приятелите и роднините.

Според специалистите, които са провеждали проучването, еманципацията на жените по никакъв начин не е повлияла на сънищата им през изследвания период.

Други проучвания сочат, че мъжете сънуват по-често представители на своя пол, отколкото на противоположния. Изследвания показват, че 70 на сто от героите в сънищата на мъжете са други мъже. При жените съотношението на сънувани мъже и жени е почти еднакво.

Главната задача, която има сънят, е да даде възможност на мозъка да се възстанови и да си почине. Според финландски учени недоспиването е също толкова вредно, колкото и многото сън. Финландските специалисти твърдят, че около 8 часа сън на нощ помагат на хората и им пречи да се разболеят.

Това според учените е най-полезната продължителност на съня. При хората, които спят по-малко от шест часа или повече от девет часа, има по-голям риск от продължително отсъствие от работа поради болест.

За дамите е най-добре да спят 7 часа и 38 минути, а за господата времето е с няколко минути повече – 7 часа и 46 минути. Във финландското изследване участие са взели 3760 човека, които са на възраст между 30 и 64 години. Всички тези хора са работили през последната година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest