sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-любопитните факти от човешката еволюция

Най-любопитните факти от човешката еволюция

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k460
Човешката Еволюция

Еволюцията на човека е тема, която винаги е вълнувала и ще продължава да вълнува учените. В опитите си да разберат откъде сме произлезли и защо, специалистите са достигнали до някои доста любопитни и дори куриозни факти. Ето и някои от тях, публикувани в руското електронно издание Фактрум.

Човешкото лице е създадено, така че да може да устои на удари

Доскоро учените предполагаха, че човешките лица са формирани преди около 4-5 милиона години, така че нашите предци да сдъвкват храната си по-лесно. Ново изследване на американски учени обаче доказва, че ежедневието на първите човеци по Земята е било изпълнено с насилие и всъщност мъжките лица са се оформили така, че при удар нараняванията да бъдат минимални. Лицевите кости при представителите на мъжкия пол са така изградени, че да не се чупят при ръкопашен бой.

Ръцете ни са еволюирали, така че да удряме по-добре

Ръцета се развиват заради еволюцията

В предишни изследвания на същите американски учени, станало ясно, че горните ни крайници са се развили, така че да можем да свиваме дланта в плътен и силен юмрук и след това да нанесем силен удар.

Специалистите не изключват възможността ръцете ни да са се развили от гените, заради които имаме по-къси пръсти на краката и по-дълъг палец, когато сме започнали да се движим в изправено положение. Според антрополозите заради агресивната човешка природата, телата ни постепенно са се превърнали в истински бойни оръдия в следствие на човешката еволюция.

Хората са имали херпес, преди да се осъзнаят като живи същества

Херпесът е инфекциозно заболяване, което мнозина навярно мислят, че се дължи на стресиращите съвременни условия, в които живеем. Той обаче ни е "подарен“ от маймуните. Вирусът на обикновения херпес е попаднал в човеците още преди те да се обособят от шимпанзетата /преди около шест милиона години/.

Зъбите се смаляват в следствие на човешката еволюция

Херпесът от втори тип ни е предаден от маймуните преди близо 1.6 милиона години. Учените смятат, че изследването на произхода на подобни вируси е много важно, тъй като такава информация със сигурност ще бъде от полза при лекуването на сериозни заболявания.

Размерът на зъбите намалява с увеличението на мозъка

Оказва се, че човекът е единственият примат, при който се наблюдава подобно парадоксално явление. Обичайно в еволюцията при увеличението на мозъка и зъбите са ставали все по-големи, тъй като с течение на времето организмът е имал нужда от все повече енергия и съответно от повече храна. Според специалистите фактът, че сме започнало да ядем повече месо, което захранва мозъка по-ефективно, може да е причина за този парадокс.

Живеем по-дълго заради баба си

Антрополозите стигнали до този интересен извод, предвид факта, че някога при приматите бабите не са се грижели за децата, както правят днес. Повечето примати започвали да се грижат сами за прехраната си, веднага щом родителите им се отделят от тях. Това естествено предполага, че понякога мисията им е претърпявала неуспех и те не са успявали да доживеят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
43
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
20.05.2015 14:13
Всъщност... херпесът няма как да ни е предаден от маймуните защото ние не сме произлезли от маймуните. Може да сме еволюирали и е имало други човекоподобни същества, но човека не е произлязъл от маймуната. Или с други думи, има особености от човешкото тяло (и не само!) които са до толкова различни, че няма начин да сме еволюирали по такъв начин.
0
0