sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Динозаврите»Откриха непознат вид динозавър

Откриха непознат вид динозавър

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k460
Динозавър

Нов вид праисторически динозавър е открит от японските палеонтолози. Той е от рода титанозавър и се е срещал на територията на днешна Япония преди сто милиона години, предават световните информационни агенции.

Кости от динозавъра бяха намерени още през 2006 година в района на град Тамба, при изследване на местен учител и негови ученици.

На мястото веднага пристигна екип от учени, които да проучат вкаменелостите в района. Така скелетът на праисторическото животно беше събран и изследван от множество университети.

Заради нетипичната форма на костите специалистите стигнали до извода, че става въпрос за древен гущер, принадлежащ към вид, който не е известен все още на палеонтолозите и го нарекли Tambatitanis amicitiae.

Тревопасните титанозаври са сред най-внушителните сухоземни животни, обитавали някога Земята. Те достигат до четиридесет метра дължина и могат да наддадат до осемдесет тона. Динозавърът, който е открит в Япония обаче, е със сравнително по-скромни размери и е дълъг само петнадесет метра.

По случай откриването на новия вид праисторическо влечуго в японския град Тамба ще се проведе специална изложба, която ще бъде на разположение на посетителите до края на месец октомври.

Динозаври

Tambatitanis amicitiae не е единственият новооткрит вид от японските археолози. През 2009 година единадесет фосилизарани фрагмента, открити по-рано в японската префектура Ишикава, също бяха признати за останки от непознат до този момент вид динозавър.

Учените от Университета в Токио показаха доклад за висок повече от метър динозавър пред международна академична конференция, където фосилите бяха обявени за останки на нов биологичен вид.

По време на разкопките археолозите са намерили зъби, глава и част от гръбнака и крайниците на тревопасен динозавър, който се е движел изправен на задните си крака.

По данни на учените влечугото е обитавало нашата планета през периода Креда преди близо седемдесет милиона години. Вкаменелостите са открити през 1998 година край град Хакусан, който е осеян с останки от мезозойската ера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest