sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме Успение Богородично

Почитаме Успение Богородично

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k391
Богородица
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 15-ти август християнският свят отбелязва Успение Богородично или Голяма Богородица. Това е един от най-големите християнски празници и е почитан както от православната църква, така и от католическата.

Този ден се посвещава на смъртта на Божията майка, която се смята за покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Предание разказва, че на същата дата апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се сбогуват със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Така на 64-години Божията майка се прощава със земния си живот и отива при сина си. Три дни преди да издъхне, Архангел Гавраил я известява, че по волята на Бог тя ще отиде в неговото царство, за да царуват там вечно.

Нейната последна молба е да види Светите апостоли заедно. По необикновен начин те се озовават пред вратите на Йерусалим. Три дни по-късно Иисус Христос, обграден от светци и ангели, отива да прибере душата на Света Богородица.

Погребват тялото на Божията майка в пещера близо до Гетсимания и затварят входа с камък. Няколко дни след това отварят пещерата и намират вътре само плащеницата на Света Богородица.

Света Троица

В последствие, напускайки трапезата, апостолите долавят ангелско пеене и съзряват в облаците пречистата Божия майка, заобиколена от ангели. Тя им казва Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.

В чест на явяването на Божията майка пред апостолите църквата отрежда в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави Въздигане на хляба. На Голяма Богородица се освещават обредни хлябове, които жените начупват и раздават заедно с варено жито, царевица, грозде и диня за здраве или заради починали роднини. На 15-ти август се правят курбани за здраве и плодородие и против неприятности.

Според стари народни вярвания Богородица помага на бездетните жени да се сдобият с дете. На този ден семейните невести, които все още нямат рожби, поставят пред иконите на светицата ръчно изработени престилки и кърпи.

На Голяма Богородица имен ден празнуват: Мария, Мариана, Марияна, Мариo, Деспинa.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest