Мишките – най-добрият приятел на учените
Mice - a Scientist's Best Friend
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мишките – най-добрият приятел на учените

Мишките – най-добрият приятел на учените

МаринаМарина
Джедай
162
Мишките – най-добрият приятел на учените
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Първите опити с животни с цел изследвания датират още от 500 години преди Христа. През 19 век са познати експерименти върху кучета, малко по-късно и такива с участието на плодови мушици, кръгли червеи и други. Днес обаче най-често използваното животно за експерименти е мишката.

През далечната 1902 година генетикът Уилям Ърнест Касъл започва да използва мишки за своите проучвания в лабораторията си в Харвардския университет. С времето екипът на д-р Касъл осъзнава колко много генетични прилики има между мишката и човека. Така те започват да отглеждат мишките, за да успеят да разгадаят и човешката природа.

Мишките и хората имат много сходен геном - в 97.5 % се откриват прилики в ДНК. Изследователите посочват мишката като средство, което улеснява разбирането на функционалните части на човешкия геном. Също тези животни се използват като модел за изследване на човешките болести и най-вече за разработването на лекарства, които да спасяват живота му.

Така например в генома на мишката могат да бъдат включени гени от болни хора, с цел да се изследва протичането на заболяването и механизма му на действие.

Мишките – най-добрият приятел на учените

Твърди се, че благодарение на експериментите с животни медицината е успяла да направи пробив през последните 100 години.

И причината мишките да заемат първото място в лабораторните изследвания е огромната прилика с гените на човека. Също така лабораторните мишки живеят около 2–3 години, което дава възможност на учените да изследват последиците от провежданото лечение. А това при хората е невъзможно.

Важно е при клиничните изпитвания на отделни лекарства да се използват мишки без генетични различия. В някои случаи е възможно клиничните тестове да се осъществяват с човешки клетки, преди препаратите да се тестват върху хората.

Днес с напредване на медицинските технологии и появата на изкуствени човешки органи се смята, че би било по-добре и по-евтино те да бъдат модел за лабораторните опити, вместо да се правят експерименти с животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest