Появяват се нови загадъчни дупки в Сибир
New Mysterious Holes Appear in Siberia
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Появяват се нови загадъчни дупки в Сибир

Появяват се нови загадъчни дупки в Сибир

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Сибир
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В Сибир се появиха нови два кратера с неясен произход, след като само преди няколко седмици на Ямалския полуостров изникна дупка, чиито изследвания така и не установиха откъде се е появила.

Новината за новите находки беше публикувана на страниците на английския вестник The Siberian Times. Тя е съпроводена със снимки и обяснения, че едната дупка отново в Ямал, а другата е на Таймурския полуостров - и двете са далеч отвъд Северния полярен кръг.

Новите два кратера на полуострова са намерени случайно от пастири на елени. Двата кратера са дълбоки между 60 и 100 метра, а диаметърът им е между 4 и 15 метра.

В публикацията се казва, че учени от цял свят разглеждат различни хипотези, с които да обяснят произхода на загадъчните дупки. Разглежданите версии са удар на метеорит, който се е отклонил от курса си, газова експлозия заради глобалното затопляне и дори посещение на извънземни.

Британското издание не отрича и версията дупките да се дело на местните жители, които искат да се пошегуват, като са направили няколко взрива с шистов газ.

Депутат от местния парламент е заявил пред изданието, че на 19 юли е прелетял с хеликоптер над района с кратерите и е забелязал изхвърлена земна маса по крайщата им.

Ямалската черна дупка

Първата дупка, която се появи в Сибир, бе наречена Ямалската черна дупка. Една от основните версии за нея е, че на полуострова, богат на залежи от природен газ, е възможно да е започнало спонтанно изпускане на метан, блокиран доскоро във вечно замръзналата повърхност.

Температурите в този район през повечето време от годината не надвишават нулата през лятото, а през зимата падат до 50 градуса под Целзий.

Местните жители разказват, че дупките са започнали да се формират още миналата година, като първоначално от тях е излизал дим, а след това е имало и ярко проблясване.

Според наблюденията на хората от полуостров Ямал загадъчните дупки в Сибир започнали да се оформят на 27 септември 2013 година. Те заявяват, че необичайните явления в този район не са рядкост, а изследователите не винаги успяват да дадат логично обяснение за тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest