sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Египетска Митология: Египетският Бог Сет

Египетска Митология: Египетският Бог Сет

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669362
Египетска Митология: Египетският Бог Сет

Египет - при споменаването на това име пред мен изниква невероятния свят на пирамиди и мумии, и на впечатляващи истории за митични богове. Сред всички тях един от най-силните е древноегипетският Сет, Богът на пустинята, бурята, тъмнината и хаоса. Неговата невъобразима мощ и сила са му дали епитета „Ваше превъзходителство”, който е носил само Ра, богът на слънцето. Сет е бил могъщ владетел на Горен Египет, а Омбос, намиращ се на западните брегове на Нил, е бил център на този култ. Сет е смятан за неплодороден, както и самата пустиня, с която е асоцииран.

В египетското изкуство Сет е изобразяван като странно и мистериозно животно. Понякога e нарисуван с кучешко тяло, изкривена муцуна, квадратни уши и раздвоена опашка, а друг път с човешко тяло, но с глава с животински елементи. Те не се отнасят конкретно за някое животно, а са смесица от мравояд, магаре и чакал. Изобразяван е и като хрътка с червена коса.

Сет, пустинният бог, е син на Геб-богът на земята и на Нут-богинята на небето, които са внуци на египетския бог на слънцето-Ра. Той е брат на Озирис (богът на плодородието), на Изис (богинята на плодородието) и на Нефтис (богиня на ритуала на смъртта), която му е била и жена. В египетската митология Сет е патрон на Горен Египет, а Озирис- господар на Долен Египет. Според разказите той е лошият брат, който убил Озирис и насекъл тялото му. Друга мистериозна история разказва, че Изис-жената на Озирис успяла да събере парчетата от тялото, а Анубис, синът на Нефтис, ги балсамирал. Така Озирис се превърнал в първата египетска мумия и управлявал подземния свят нато съдник на мъртвите. След това Изис зачева Хорус, който естествено станал враг на Сет и заедно с желанието да накаже убиеца на баща си се зародила войната между двамата, за която се твърди, че е продължила осемдесет години.

Хорус излязъл победител, заточил Сет в пустинята и станал господар на Горен и на Долен Египет. От този момент историята става малко заплетена. Според някои митове Сет е заточен за цял живот, а според други той е бил пазител на лодката на Ра в подземния свят.

Египетска Митология: Египетският Бог Сет

Създаването на тези митове, както и трансформирането на Сет от бог в олицетворение на дявола, не е много ясно. Първоначално Сет е бил боготворен в Долен Египет, но след обединяването на държавата той продължава да е боготворен наред с Озирис, богът на плодородието. Смята се, че тази история е отражение на битките в Долен Египет и на подчиняването на последователите на Сет на боготворящите Хорус. Затова когато Менес, фараонът от първа династия, се опитал да обедини двете части на Египет, последователите на Сет станали противници на почитащите Хорус, които от своя страна обрисували Сет като дяволски бог. И така митът за Сет и Озирис може да е отражение на някакъв религиозен конфликт.

По-късно египтяните започнали да мислят, че битката между Сет и Озирис или Хорус може да символизира битката между пустинята, олицетворена от Сет и плодородните наводнения на река Нил, олицетворени от Озирис и Хорус. Без съмнение остава фактът, че Сет е един от най-могъщите богове в египетската митология, който предпазвал богът на слънцето-Ра от опасната змия Апеп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest