Шимпанзетата си общуват с 19 знакови послания
Chimpanzees Communicate with 19 Gestures
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Шимпанзетата си общуват с 19 знакови послания

Шимпанзетата си общуват с 19 знакови послания

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Шимпанзе

Шимпанзетата общуват помежду си чрез 19 комбинирани жеста. До това изненадващо заключение достигнаха учени от Университета Сейнт Андрюс в Шотландия, които успяха да разчетат жестовете на животните.

Човекоподобните маймуни са наблюдавани в резервата Будонго Форест в Западна Кения чрез видео камери, докато е установено, че шимпанзетата комбинират жестовете и мимиките си, за да предадат съобщение на себеподобен.

В изследването си учените са наблюдавали 80 диви шимпанзета, като са записали хиляди пляскания, ръкомахания и тупания с крак по земята.

Експертите твърдят, че човекоподобните маймуни използват жестовете и мимиките напълно съзнателно, като между техните разговори и появата на човешкия език може да бъде намерена връзка.

"Макар и да е известно от 30 години, че човекоподобните маймуни използват жестове за комуникация, досега никой не беше разбрал какво точно те си казват" – заявява доктор Катрин Хобайтър от научни екип.

Установено е, че човекоподобните маймуни имат 66 различни жеста, с които могат да се изразяват и да предават желанията си.

От тези жестове шотландските учени са успели да разграничат 19 знакови послания, с които шимпанзетата общуват помежду си.

Така например, когато едно бебе шимпанзе се разплаче, майката веднага протяга крак към него, то разбира жеста, покатерва се върху майката и спира да плаче.

Според наблюденията вдигането на ръка означава, че маймуната иска да ѝ бъде подадено нещо, а късането на листа със зъби е явен знак за флирт при приматите.

Учените обаче напомнят, че един жест, както при хората, така и при маймуните, може да има по няколко значения.

"Точно като с човешките думи един жест може да има няколко значения. Важното е, че те са еднакви, независимо кой ги използва" – заявяват специалистите.

В миналото са правени редица опити да се изучи езика на маймуните. През 1844 година дори френски учен състави речник на маймуните, след като е изучавал подробно жестовете и поведението на шимпанзетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest