sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Професор фалшифицира Торинската плащеница

Професор фалшифицира Торинската плащеница

Професор фалшифицира Торинската плащеница
3D куб Ubik за деца и възрастни-18%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.00 лв.
Виж ››

Копие на Торинската плащеница, с която според преданието е било увито тялото на Христос, има свое копие, създадено умишлено и нарочно.

Професорът по органична химия от Университета Павия в Италия Луиджи Гарласели "произведе" нова плащеница с идеята да докажа, че автентичността на първата не е сигурна.

Професор фалшифицира Торинската плащеница

Гарласкели е направил дубликат на четириметровата плащеница и изображението върху нея, като е използвал технологии и материали, познати от Средновековието.

Как протекъл експериментът? Професорът и екипът му наели доброволец, върху който положили ленено платно. Натрили тъканта с багрило с незначително съдържание на киселина.

След което изкуствено състарили боята като нагряли тъканта на печка и я изпирали. След това третиране цветното вещество изчезнало от материята, но останало неясно човешко изображение, много доближаващо се до това върху първата плащеница.

Учените обагрили тъканта капки кръв, след което на места я разкъсали. По този начин постигнали стопроцентово сходство с Торинската плащеница.

Според Гарласкели, средновековните мошеници не се състарявали багрилото изкуствено, а с течение на времето то е изсветляло само.

През 1898 година плащеницата била изложена пред публика. Тогава фотографът Секондо Пиа открил на снимките, които направил на артефакта, човешки лик. Изводът направен от него бил, че на платното е отбелязан лика и тялото на Исус.

За вярващите християни плащеницата е една от най-важните реликви. Те вярват, че на плата стоят истинските отпечатъци на Исус Христос.

По-рано тази година се появи предложение, че зад плащеницата стои Леонардо да Винчи и ликът върху нея е на самият него, а не на Христос. Това обаче не е доказано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest