Праисторически кръвопиец шашна учени
Prehistoric Bloodsucker Shocked Scientists
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Праисторически кръвопиец шашна учени

Праисторически кръвопиец шашна учени

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k411
Фосил

Фосили от кръвосмучещо насекомо, обитавало езерата през юрския период и нападало саламандрите, бяха намерени от група палеонтолози.

Фосилизираният паразит е открит в Североизточен Китай и представлява лавра на муха, съществувала преди цели 165 милиона години. Учените са я нарекли Jurassica qiyia. Насекомото е достигало дължина от 2.5 сантиметра. Лаврата е претърпяла сериозна метаморфоза, за да се превърне тялото на насекомото в своеобразна спринцовка.

Главата на лаврата е сравнително малка, имайки предвид голямото ѝ тяло, което напомня това на гъсеница. Мухата живеела в сладководни езера, които били обитавани и от същества, приличащи на днешните саламандри. Насекомото се прикрепяло към земноводните и изсмуквало кръвта им.

Днес не можем да открием насекомо, чието тяло има подобна форма, каза д-р Бо Ванг от университета в Бон, Германия.

Комар

Изследователите намерили в тинята фосили от саламандри с паразити по телата им. В езерата, където представителите на Jurassica qiyia нападали жертвите си, не живеели никакви риби, а само земноводни, ето затова в този район на Китай са намерени доста техни фосили.

Мухите Jurassica qiyia живеели необезпокоявани, тъй като не е имало никакви хищници, които да ги застрашават. Те обаче няма връзка с изчезването на тогавашните саламандри, тъй като паразитът много рядко убива своя гостоприемник, разясни д-р Бо Ванг.

Кости

Насекомите са първите твари, научили се да летят. Те са се озовали във въздуха деветдесет милиона години преди да полетят и първите гръбначни. Учените предполагат, че насекомите са се появили в ранния девон (преди 410 милиона години). Палеонтолозите обаче не са единодушни кои са техните предци.

Според някои специалисти насекомите са произлезли от стоножки. Преди години пък американски биолози доказаха благодарение на генетичен анализ, че е възможно насекомите да са произлезли от ракообразни. Според друго предположение крилата на насекомите са се развили от хрилете на водните организми, когато те са излезли на сушата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest