sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Нарушения на съня: Нарколепсия

Нарушения на съня: Нарколепсия

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Нарушения на съня: Нарколепсия

Ако имате проблеми със съня и това се отразява на вашето умствено, физическо и емоционално състояние, тогава е възможно да страдате от нарушения на съня.

Какво е нарколепсия?

Хронично нарушение на съня, което се характеризира с внезапни заспивания и изтощаваща сънливост през деня.

На хората, които страдат от нарколепсия им е много трудно да стоят будни за дълго време. Нарколепсията често се бърка с депресията, недоспиването.

Нарушения на съня: Нарколепсия

Какви са симптомите и признаците на нарколепсия?

Симптоми и признаците на нарколепсия включват:

• прекалена сънливост през деня

Една от основните характеристики на нарколепсията е неконтролируемата нужда от сън през деня, заедно с огромна сънливост. Хората, които страдат от нарколепсия заспиват без предупреждение, навсякъде и по всяко време.

• рязка загуба на мускулен тонус

Това състояние, известно още като катаплексия, може да предизвика редица физически промени от забавяне на речта до обща слабост в повечето мускули. То продължава от няколко секунди до няколко минути. Катаплексията е неконтролируемо състояние, често е предизвикана от големи емоции (обикновено положителни, като вълнение и смях, макар и понякога изненада, страх и гняв).

Около 70% от хората, които страдат от нарколепсия, имат и катаплексия.

• Сънна парализа

Често хората, страдащи от нарколепсия изпитват временна невъзможност да говорят или да се движат, докато заспиват или ходят. Тези моменти са плашещи и траят само няколко секунди до няколко минути.

Сънната парализа имитира типа на временна парализа, т.е. периода на сън, по време на който сънуваме. Не всеки човек, който страда от сънна парализа има и нарколепсия.

Нарушения на съня: Нарколепсия

Халюцинации

Когато човек има нарколепсия, могат да се появят и халюцинации. Това се случва, когато човек с нарколепсия заспива, но всъщност е полубуден и в същото време сънува, мислейки че сънят му се случва в действителност.

• Неспокоен сън през нощта

• Несъзнателно поведение от време на време.

Тези признаци и симптоми, свързани с нарколепсията обикновено се развиват между 10 и 25 годишна възраст, но състоянието може да започне преди навършването на 10г. или пък над 30. Нарколепсията рядко се появява след 40-годишна възраст.

Какво е лечението на нарколепсията?

Няма лекарство за нарколепсията, но има определени промени в начина на живот и медикаменти, които могат да ви помогнат да се справите със симптомите.

Антидепресантите и стимулантите са някои от лекарствата, които се използват за справяне с нарколепсията. Препоръчително е да се консултирате с лекар, ако страдате от други здравословни проблеми като високо кръвно налягане и диабет.

Какви промени можете да направите в начина си на живот?

• Спазване на режим на спане – заспиване и ставане от сън винаги по едно и също време, включително и през почивните дни.

• Подремване на редовни интервали също би подействало ободряващо и може да ви помогне да останете будни в продължение на няколко часа.

• Избягвайте алкохола и никотина, като използването на тези вещества могат да влошат признаците и симптомите, свързани с нарколепсията.

Редовни физически упражнения – те ще ви помогнат да се чувствате по-бодри през деня, а също и да спите по-добре през нощта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Stefanova
Stefanova
01.05.2013 23:27
Най-голяма резултатност при преодоляване на състоянията на нарколепсия дава редовният прием на мелатонин - веществото, което регулира спокойният нощен сън. При състояния на стрес и напрежение организмът започва да отделя по-малко мелатонин и се получават нарушения не само на съня, но и на редица други биологични процеси. Затова е препоръчително да се приема това вещество под формата на хранителна добавка. Към мелатонин не се привиква, абсолютно безвреден е и няма странични ефекти. Това е средството за нормален нощен сън, което освен това не предизвиква чувство на умора и сънливост при събуждане.
1
0