sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Търсят гроба на Мигел де Сервантес

Търсят гроба на Мигел де Сервантес

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k460
Мигел де Сервантес

Много факти от живота на известния испански романист Мигел де Сервантес не са потвърдени. Скоро обаче ще стане ясно дали тленните останки на писателя са били погребани там, където той сам е пожелал или не, предават световните медии.

Документирано е, че останките на автора на Дон Кихот се намират под манастира Тринитариас в центъра на Мадрид. През април 2014 година археолозите започнаха да търсят скелета на писателя с помощта на специален земен радар.

Специалистите се надяват по този начин най-после да стане ясно от какво точно е починал Сервантес, а също и да се създаде специално място за поклонение, което да осигури допълнително туристи на местността.

Според една от теориите за смъртта на твореца той е починал от цироза на черния дроб вследствие на засилена консумация на алкохол.

Учените съобщиха, че апаратът вече е показал наличието на кости край предполагаемия гроб на писателя, но не може да се твърди с точност чии са те, преди да бъдат извадени.

Археолозите смятат, че скелетът на испанския автор, ще бъде разпознат по нараняванията, които той е получил по време на битка край Лепанто през 1571 година. Сервантес е имал рани по лявата си ръка и гърдите.

Гроб

В момента учените чакат католическата църква да разреши да бъдат направени разкопки около манастира, в който все още има няколко монахини от Тринитарийския орден и се надяват мистерията да бъде разгадана до 2016 година.

Известно е, че с помощта на ордена Сервантес е успял да се освободи от пиратско пленничество и затова после е настоял да бъде погребан точно до манастира Тринитариас.

Според друга теория пък дъщерята на писателя Исабела де Сааведра е била монахиня в същия манастир и затова той е поискал да остане там завинаги. Талантливият драматург и поет умира в мадридския си дом на 22 април по Григорианския календар и е погребан на следващия ден.

Няколко години след смъртта му монахините се преместват в друг манастир и вземат със себе си поне част от гробовете, като не е известно дали този на Сервантес е преместен, нито къде се установяват монахините след преместването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest