Учим по-ефективно след здрав сън
We Learn More Effectively After a Good Sleep
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Учим по-ефективно след здрав сън

Учим по-ефективно след здрав сън

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k895
Спане

Изследователи от Университета в Ню Йорк доказаха, че здравият сън през нощта наистина стимулира мозъка, защото тогава се изграждат нервни клетки, които помагат при ученето.

Фактът, че нощният сън е здравословен и засилва паметта, е доказан в множество изследвания през годините. Но за първи път учените успяха да докажат, че като спим засилваме способността си да учим по-качествено.

Изследването доказа още че, ако не затваряме очите си, когато спим, в окото се трупат протеини, заради което се увеличава риска от Алцхаймер.

С помощта на микроскоп учените са изследвали мозъците на мишки, от които някои са спали редовно, а други са били лишавани от сън.

Опитна Мишка

След това гризачите са обучавани да вървят към върха на въртяща се пръчка за първи път.

Американските учени открили, че при групата мишки, които се справили по-бързо и по-лесно със задачата, са се оформили нови неврони в края на нервните клетки, като само мишките, които са оставени да се наспят, са имали тези неврони.

Изследването е публикувано в списание Science и е първото физическо доказателство, което показва, че сънят помага за укрепването и трупането на нови знания.

Ученето и сънят са взаимносвързани процеси, като здравословният сън може да предизвика промени в мозъчната кора в региона, отговарящ за волевите движения.

Учене

Професор Уен-Биао Ган от Университета в Ню Йорк заяви, че ако не се наспим добре, няма да можем и да учим добре.

След здравия сън в нервните клетки се формират специални неврони с дендритни разклонения, които могат да улеснят дългосрочната памет.

Всеки път, когато научаваме нещо ново, невроните трупат връзки в специфичен клон, като човешкият мозък може да бъде символично представен като короната на дърво.

Откритието на учените предоставя и важна информация за функционалната роля на неврона, който показва, че чрез спането човешкият мозък запаметява това, което е научил през деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest