sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха най-старата екзопланета

Откриха най-старата екзопланета

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k370
Космос
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Най-старата планета, намираща се извън Слънчевата система, разполагаща с благоприятни условия за живот, е била открита от международен екип от астрономи, ръководен от специалисти от лондонския университет Куин Мери, информира сайтът Спейс.

Планетата Kapteyn b се намира „само“ на тринадесет светлинни години от Земята. Според изчисленията на астрономите Kapteyn b е на 11.5 милиарда години, което означава, че тя е 2.5 пъти по-възрастна от нашата планета и с някакви си два милиарда години по-млада от Вселената, формирала се с Големия взрив преди цели 13.8 милиарда години.

Екзопланетата обикаля около червено джудже, познато като Звездата на Каптейн, но на такова разстояние, че да може да поддържа на повърхността си вода в течно състояние. Звездата на Каптейн е пренебрегвана дълго време от учените точно заради размера си – едва 1/3 от този на Слънцето.

Допреди няколко години специалистите са мислели, че е невъзможно съществуването на живот в орбита около такива тела.

Въпреки снизходителното отношение към тях джуджетата имат обитаема зона, в която се намира и Kapteyn b. Каптейн b е пет пъти по-масивна от Земята и се завърта около своето слънце за 48 дни.

Планета

Каптейн b обикаля около звездата си на по-близко разстояние от това, на което се намира Меркурий от Слънцето. Независимо че звездата на Каптейн е хладно джудже, Kapteyn b успява да се сдобие с достатъчно топлина, за да не замръзне водата на повърхността ѝ.

Kapteyn b обаче не единствената новооткрита планета. Астрономите са попаднали и на друга планета в орбита около Звездата на Каптейн.

Става въпрос за екзопланетата Kapteyn c, която е по-масивна от Kapteyn b. На нея са и нужни 121 дни, докато се завърти около Звездата на Каптейн. Освен това водата по повърхността на Kapteyn c замръзва.

И двете новооткрити планети са наблюдавани благодарение на телескопи на Европейската южна обсерватория в Чили и на обсерваторията Кек на Хаваите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest