Откриха масов гроб на 800 деца в Ирландия
Mass Grave of 800 Children Found in Ireland
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха масов гроб на 800 деца в Ирландия

Откриха масов гроб на 800 деца в Ирландия

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k391
Скелети

Скандални разкрития за ирландската католическа църква потресоха цял свят. Близо осемстотин деца са били погребани незаконно в общ гроб в църковен приют, информира Франс прес. Властите все още не са решили как точно да постъпят след скандалните разкрития, направени от историчката Катрин Корлес.

След дългогодишно проучване Корлес се натъкнала на улики, доказващи, че общо 796 деца, родени от самотни майки, постъпили в сиропиталището Добрата помощ между 1925 и 1961 година, са били погребани в септична яма без знанието на обществеността.

Въпросният приют е разположен в град Туъм, Западна Ирландия. Голяма част от заровените деца са били на по няколко месеца, като е имало и по-големи. Детското гробище е намерено през 1975 година от местни хора, когато внезапно се пропукват бетоните плочи, които го скриват.

Повече от век местното население било залъгвано, че там са погребани телата на хора, починали при големия глад в страната през 1840 година. Историчката Катрин Корлес намерила нещо подозрително в случая и решила да го проучи. Тя разгледала внимателно всички архиви и регистри.

От намерените данни тя стигнала до извода, че гробът е зает от останките на почти осемстотин дечица. Починалите са били погребани без ковчег, като на място е липсвала дори надгробна плоча. Регистрите сочат, че смъртта на децата е била причинена от инфекциозни болести като туберколоза и системен глад.

Духове

През първите години на двадесети век под ръководството на ирландската католическа църква са били редица домове за деца, лишени от родителска грижа и приюти, обитавани от самотни родители.

В онези години на майките без съпрузи не се е гледало с добро око. Те нерядко забременявали от заможни семейни мъже или дори от духовници, които правели всичко възможно да прикрият съществуването на незаконните си наследници. Нещастните жени нерядко са били принудени да изоставят децата си и да ги дадат за осиновяване.

Самотните майки в Ирландия по онова време са били често срещано явление. В годините между 1922 и 1996 повече от десет хиляди девойки и зрели жени са се трудели, без да получават никакво заплащане в перални, ръководени от католическите монахини.

Това било наказание за тези жени, тъй като те нарушавали католическите закони, позволявайки си да забременеят без брак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest