sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Непроучен остров е приютил загадъчно племе

Непроучен остров е приютил загадъчно племе

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1000
Северен Сентинел

Остров Северен Сентинел, който се намира в Индийския океан и е част от Андаманския архипелаг, е дом на древното племе сентинели, които и досега озадачават научните среди.

Примитивното племе е много враждебно към непознатите и категорично отказват да контактуват с цивилизования свят.

Обитаващите един от най-непроучените острови на планетата, са известни като едно от последните племена, недокоснати от цивилизацията.

Остров Северен Сентинел е един от най-непознатите острови в света, а заради агресивното племе, което обитава териториите му, малко хора се осмеляват да го изследват.

Някои наблюдения показват, че племето сентинели се състои предимно от ловци-събирачи, които се прехранват основно чрез лов, риболов и събиране на диви растения, растящи на острова.

сентинелци

Сентинели не се занимават със земеделска дейност и не са овладели огъня, подобно на африканското племе ака, за които се смяташе, че са единствената племенна група, която не може да си служи с огън.

Получените данни за броя на племето сентинели не са категорични и си противоречат. Племето е известно с голямата си потайност, а при няколко опита да бъдат преброени, представители на индийското правителство са възпрепятствали работата на изследователите.

До момента може само да се предполага, че примитивното племе се състои от около сто човека, като мъжете са повече от жените.

Генетично проучване преди известно време доказа, че първата човешка популация извън Африка се е появила на един от изолираните острови в Андаманския архипелаг, където природата и начинът им на живот са се запазили в продължение на 60 000 години.

В историческите хроники е отбелязано, че в миналото дори пиратите са се страхували да приближават островите в Индийския океан, тъй като племената в този регион са изключително войнствени и агресивни. Не малка част от тях са били и канибали.

Коренните жители на Андаманските острови – андаманците, днес са незначително мнозинство, а говореният от тях език няма връзка с другите известни езици по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest