След 13 лъжи Пинокио си чупи врата
Pinocchio's Neck Breaks After 13 Lies
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»След 13 лъжи Пинокио си чупи врата

След 13 лъжи Пинокио си чупи врата

Пинокио

От малки учим децата си, както нас са ни възпитавали, че не бива да се лъже – обикновено обяснението е, че истината, каквато и да е тя, е много по-добра, отколкото и най-изкусната лъжа.

В даден момент през живота си всеки послъгва за нещо – дори не само веднъж. Някои хора пък изпадат в друга крайност и не могат да спрат да лъжат. Това се нарича митомания – хората, които имат заболяването, лъжат за всичко, дори за очевидни и ясни неща.

Може би сме спокойни, когато ни се налага да изречем неистини, не само, защото вярваме, че ще направим добрина на някого, а и защото носът ни не пораства, както този на любим герой от детска приказка. Съгласете се, че ако ни проличаваше при всяка лъжа, така както на Пинокио, повечето от нас нямаше и да си помислят да изрекат неистина.

Малкият Пинокио, обаче, не би могъл да излъже повече от 13 пъти, сочи ново британско проучване. След това носът му ще стане толкова дълъг и тежък, че вратът му щял да се счупи, категоричен е специалистът Стефан Люлин.

Нос

Той работи в университета в Лестър и е започнал да изчислява какви са размерите на главата на Пинокио, за да може да проведе своето изследване.

Ученият установява, че ако куклата е направена от дъб, ще тежи малко повече от 4 килограма, а носът ще бъде с дължина 2.50 см и ще тежи 6 грама.

Изчисленията показват, че ако при лъжа носът на Пинокио се увеличава двойно, неистина номер 13 ще причини толкова сериозен натиск на врата на Пинокио, че той ще се счупи. Разбира се, в приказката нещата стоят по доста по-различен начин, тъй като малката дървена кукла казва само три лъжи.

Люлин признава, че способността на носа на куклата Пинокио да расте е повече от впечатляваща. Тази уникална способност обаче може да му предизвика сериозни проблеми – именно затова продължителните лъжи не са препоръчителни на Пинокио, в името на неговото здраве, допълва шеговито специалиста.

Всъщност в оригиналната история на писателя Карло Колоди той послъгва само три пъти. Анализът на ученият е публикуван в Journal of Interdisciplinary Science Topics.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest