Защо странните сънища ни тресат по пълнолуние
Why Strange Dreams Plague us During a Full Moon
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Факти за сънищата»Защо странните сънища ни тресат по пълнолуние

Защо странните сънища ни тресат по пълнолуние

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983494
Сънища

Освен проблеми със заспиването мнозинството от хора се сблъсква и с друг проблем по време на пълнолунието – странните сънища.

Пълнолунието е онази лунна фаза, при която полукълбото на Луната, обърнато към Земята, е почти изцяло обляно от слънчева светлина и изглежда кръгло. То се наблюдава всеки месец, поради което промените през този период са доста явни и осезаеми.

Шведски учени проведоха проучване през миналата година, целящо да установи с кои закономерности са свързани сънищата ни. Установено е, че дните от седмицата и сезоните по никакъв начин не влияят на съдържанието на това, което сънуваме. Но в дните и по време на пълнолуние те се променят и стават, меко казано, странни.

Промяната се дължи на факта, че по време на пълнолуние се променя производството на хормона на съня мелатонин. Освен това е установено, че тогава ни отнема повече време да заспим – до 20-тина минути повече. И още – спим по-тихо през периода.

Учените смятат, че подобна промяна е в резултат на еволюцията. Човешкият вид се е настроил спрямо лунните ритми. В миналото лекият сън по време на пълнолуние бил задължителен, ако искате да останете живи.

Пълнолуние

Най-големите хищници излизат на лов по пълнолуние, за да се възползват от лунната светлина. Това важи с пълна сила и за човека, който в миналото също ловувал по пълнолуние. Предполага се, че все още не сме се отучили да стоим будни в светлите нощи.

Относно сънищата при изследването е установена строга закономерност. Когато човек слуша различни звуци, докато спи, той ги възпроизвежда чрез съня си. Направен е експеримент, при който, ако апаратът засече, че човекът сънува нещо 40 минути преди алармата, започва да възпроизвежда различни звуци.

Когато алармата се задейства, хората трябвало да запишат какво са сънували. Станало ясно, че на тези, които слушали птичи песни или шумоленето на тревата, им се присънвала зеленина и цветя.

Шумът от чайки провокирал сънища за море и плаж. А този от автомобилни клаксони водел до неспокоен сън. Тези открития могат да помогнат на страдащите от определени психологически проблеми, както и на тези с проблемен сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest