Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес почитаме княз Боян Български

Днес почитаме княз Боян Български

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Княз Боян Български
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На днешния 28 март българската православна църква почита паметта на Свети мъченик княз Боян-Енравота, княз Български. Той е първият български мъченик, който е умрял за християнската вяра.

Княз Боян е бил внук на хан Крум и е бил осъден на смърт от брат си хан Маламир заради християнската си вяра.

Княз Боян-Енравота е бил син на хан Омуртаг и е първият български канонизиран светец, който нашата православна църква познава и почита.

Българският княз е приел християнството под влиянието на византийския пленник Кинам, който бил заловен от хан Крум при едно от множеството му нашествия.

Хан Омуртаг знаел за християнската принадлежност на византиеца и веднъж се опитал да го принуди да се нахрани от идоложертвена трапеза.

Кинам не изпълнил заповедта на хана, заради което бил хвърлен в затвора за няколко години. Византийският пленник е бил освободен от Боян-Енравота, който поискал от по-големия си брат Маламир да му подари византиеца за роб.

Под влиянието на Кинам Енравота приел християнството и не след дълго се покръстил с името Боян, което се превежда като маг, лечител.

Когато братът на Боян – Маламир, разбрал за неговото кръщене, той заставил по-малкия си брат да се откаже от Христа, но князът твърдо отказал.

Маламир започнал да го подлага но жестоки мъчения и след като Боян не склонил, брат му наредил той да бъде посечен с меч през 833 година.

Днес почитаме княз Боян Български

Преди да умре княз Боян-Енравота е произнесъл пророческа реч: Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат храмове на истинския Бог и чистите свещеници, чисто ще служат на чистия Бог!

В българското православно християнство княз Боян се разглежда като жертвата, върху която са излети основите на българската църква. Неговата смърт бележи края на старите езически ритуали и приемането на християнството по нашите земи.

На днешния ден имен ден празнуват всички, които носят имената Боян, Бояна, Бойко, Боко, Бойка, Албена, Боянка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest