Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ритуали за забременяване

Ритуали за забременяване

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Забременяване
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

В древността забременяването е било свещен процес, за който са били необходими определени ритуали. Не са съществували модерни лекарства и видеозон - всичко се е базирало на културното наследство, оставено от прадедите. Те нямат научно обяснение, но са мотивирани от вярата и традициите.

Всяка страна има свои типични ритуали за забременяване. В някои от тях те се практикуват и до ден днешен. В Русия например, когато едно семейство дълго време не може да зачене, се обръща към стар бабин ритуал. Жената в семейството сплита венец от брезови клонки и отива при скоро отелила се крава.

Тя трябва да допре венеца до муцуната на животното и да каже: „На тебе, майко, теленце, на мене, майко, детенце.” След това жената се прибира в дома си и сварява венеца. С водата от него се облива в банята, след което преспива с половинката си.

В Индия пък имат още по-интересен ритуал за забременяване. Там имел е растение-символ на зачеването. Според народното вярване е достатъчно жената да постои няколко минути неподвижно под имел, за да може духът на бъдещото ѝ дете да влезе в нея.

Бременност

Друг също широко разпространен ритуал в страната се нарича домашно прераждане. В най-голямата стая в дома бъдещата майка сяда на стол, а нейната майка поднася в краката и нова коприна, наричана Saree. Поканените гости украсяват косите на бъдещата родилка с венец от цветя. Те биват черпени с домашно приготвени сладкиши и лакомства в чест на идващият малък човек.

Африканският ритуал повелява над леглото на жената да се окачат бял равнец, имел и жълт кантарион. Така жената трябва да спи с тези билки над главата си един месец, след който ги изхвърля в най-близката река, пожелавайки си да се сдобие с рожба.

У нас в България подобни ритуали също са често срещана традиция. Пият се различни отвари от билки, танцуват се танци и се нарича. Така например в Мелник се почита Богородичният пояс – чудотворна реликва, останала от Божията майка след нейното Успение.

Роженски манастир

При чудотворната икона Света Зона там се освещават червени конци, които жените носят на кръста си, за да заченат и да станат майки. В близкия Роженски манастир пък расте стара лоза, чието грозде също се смята за чудотворно.

Друг интересен ритуал се практикува в Горни Воден, квартал на Асеновград. В тамошната църква Успение Богородично, известна като Златната ябълка, на петата събота от Великия пост, две седмици преди Великден, се чества патронен празник.

Освен празничната литургия тогава се извършва и уникалният обичай Златната ябълка. При него на дошлите се раздават осветени ябълки за здраве. Постилите мъже, които искат да се сдобият с дете, разделят ябълката помежду си и я изяждат на гладно заедно със семките. Освен това в ритуала са включени и специални коланчета за рожба.

Те са направени, като църквата е обиколена три пъти с памучен конец, който се сгъва и се засуква като мартеница. Дава се на жената, която иска да забременее и тя го носи на кръста си 40 дни. Децата, родени благодарение на този ритуал, се кръщават в същата църква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
petrana
petrana
06.04.2015 18:26
Az sam xodila v gorni voden
I zabremenqx sled 3 godini.Boja rabota , kogato gospot rehi.
2
0
Ники Неев
Ники Неев
29.01.2015 03:07
При мен не са нужни ритуали. Действам директно по въпроса.
3
3