sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес почитаме Свети 40 мъченици

Днес почитаме Свети 40 мъченици

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Свети 40 мъченици
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 9 март Българската православна църква почита паметта на Свети 40 мъченици, загинали, защитавайки християнската вяра.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Горан, Младен или Младена, Младенка, Вивиан, Вивиана, Гордан, Горян, Горянка.

В българската история днешният ден е свързан с победата на цар Иван Асен II над византийския император Теодор Комнин през 1230 година. След победата българският владетел е построил във Велико Търново църквата Свети 40 мъченици.

Било наредено още днешният ден да се чества в памет на 40-те войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през V век.

Историята разказва, че на християнските войници, които служели в Римската империя, им било наредено да принесат жертви на езическите богове.

Войниците не се съгласили и били изправени пред военен съд, който три пъти подред им предлагал да изпълнят императорската заповед, за да не бъдат наказани.

Като не ги склонили, на третата нощ ги хвърлили голи в леденостуденото езеро, а на брега запалили гореща баня, надявайки се да ги пречупят. Само един от войниците не издържал, затичал се към банята, но паднал на прага и мъртъв.

Тогава един от стражите хвърлил дрехите си и влязъл в езерото с думите: Господи, и аз съм християнин и вярвам в тебе!

На другия ден – 9 март, ги осъдили на смърт: едни изгорили на клада, други обезглавили и хвърлили останките им в реката.

Днешният пролетен празник е влязъл в народната традиция с имената Свети Четиридесет мъченици (Младенци). Той се чества за здраве на децата, най-вече на момчетата, но е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

На Младенци се замесват обредни хлябове във формата на кукла, намазани с мед, които трябва да са точно 40 на брой. В същия брой трябва да се приготвят и пълнени чушки с боб, и постни сарми, които да се поставят на трапезата.

Хората около масата трябва да хапнат 40 залъка и да отпият 40 глътки, за да приветстват пролетта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest