sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме паметта на Света мъченица Агатия

Почитаме паметта на Света мъченица Агатия

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k956
Св. мъченица Агатия
Луксозна кутия за бижута и часовници-28%
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
39.00 лв.
Виж ››

На днешния ден православната църква почита паметта на Света мъченица Агатия, чието име на старогръцки означава добра. Днес имен ден празнуват Агатия, Агата, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира и Добри.

Света Агатия е живяла по времето по време на римския император Декий, когато е имало жестоки гонения срещу християните.

Агатия е родена в сицилианския град Палермо. Тя е била скромна християнка, която се славела със своята красота и добродетел.

След смъртта на родителите ѝ тя наследила огромно богатство, което не ценяла, защото не се привързвала към материалните неща.

Малко след като починали родителите на Агатия, във всичко области на Римската империя било заповядано да измъчват всички християни, докато се откажат от вярата си, в противен случай – да ги убият.

Когато местният управител Квинтиан пратил в дома на светицата войници, тя спокойно тръгнала с тях, за да бъде подлагана на жестоки мъчения.

Първоначално императорът заповядал да изпратят светицата при една грешна жена, която била и езичница, за да я принуди да се отдаде на плътски удоволствия.

Питка

След множество опити обаче езичницата споделила пред владетеля, че светицата не се съгласява.

През цялото време Агатия пазила силата на духа си и не се отказала от Христовата вяра.

Славата за мъченическата ѝ смърт се разнесла веднага и в нейна памет сицилианците построили църква над нейната гробница. А дрехата, която ежедневно носила, била поставена на гроба ѝ, като знак за нейната скромност и смирение.

Недалеч от гробницата на Агатия се намира вулканът Етна. По времето на едно негово изригване, което сериозно застрашавало града, християните взели дрехата на светицата и я държали срещу лавата. Когато бедата ги отминала, те благодарили на мъченицата за нейното застъпничество.

Според народните поверия жените празнуват днешния ден в чест на мъжете, за да бъдат те здрави и силни.

Още сутринта жените омесват питки, намазват ги с мед и ги украсяват със здравец, като ги подаряват на съпрузите си заедно с вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest