Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Александър Велики умрял от препиване

Александър Велики умрял от препиване

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983368
Александър Велики умрял от препиване

Александър III Македонски или Александър Велики е най-известният цар (базилевс) на Древна Македония. Управлявал е от 336 пр.н.е. до смъртта си през 323 пр.н.е.

Александър Велики е един от най-успешните пълководци в историята. Още при управлението на баща си Филип той ръководи завладяването на гръцките полиси. В рамките на своето 12 годишно управление той завладява Ахеменидска Персия, Египет и множество по-малки държави в Близкия Изток. Когато умира през 323 г. пр.н.е. държавата му се простира от Гърция до днешните Афганистан, Пакистан и Индия.

Именно около смъртта на Александър Велики има редица недоизяснени неща. Той умира в двореца на Навуходоносор II, във Вавилон на 32 години, на 10 или 11 юни 323 пр.н.е. 14 дни преди смъртта си, Александър празнувал със своя адмирал Неарх. После вместо да поспи, прекарал нощта и следващия ден пиейки с Мидиос от Лариса.

След това на 18 десий (месец) развил висока температура. На 25 десий вече не бил в състояние да говори. На 28 десий Александър е мъртъв. Или поне така казват повечето автори. Диодор разказва, че Александър е бил повален от болка след като е изпил голяма купа вино в чест на Херкулес и умрял след известна агония. Тази версия обаче е отхвърлена.

Александър Велики умрял от препиване

За да се спре със спекулациите по темата, учени започнаха свое разследване. Те открили необичайно растение, което може би стои зад смъртта на владетеля.

До момента единственото известно и сигурно около смъртта на Александър е, че тя била предшествана от 12-дневни адски мъки, през които той не е бил в състояние нито да говори, нито да ходи. Теорията на учените от Университета в Отаго – Нова Зеландия е, че виното на владетеля е било подправено с растение, което е силно отровно след ферментация.

Д-р Лео Шепт от Националния токсикологичен център смята, че виновникът може да бъде отровно вино, подправено от едно безобидно на вид растение, което обаче е силно отровно след ферментация. Той категорично отхвърля теориите за отравяне с арсеник и стрихнин. Според него те не звучат реалистични, тъй като с тях смъртта щеше да дойде твърде бързо.

Неговите изследвания намират за най-правдоподобно отравянето чрез Veratrum album - растение по-известно като бял кукуряк. Белоцветното растение било добре познато на гърците като средство за билково лечение и предизвикване на повръщане. То най-вероятно е ферментирало в отровно вино, което в големи количества предизвикало смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest