sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво причиняват чувствата на тялото ни

Какво причиняват чувствата на тялото ни

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k961
Какво причиняват чувствата на тялото ни
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Финландски изследователи картографираха телесните промени, които настъпват в човешкото тяло в резултат на различните чувства, които изпитваме.

Оказало се, че усещанията за топлина и благополучие, когато сме щастливи, и свиването на корема, когато сме изплашени, не са резултат от самовнушение.

Учените са установили, че радостта предизвиква топлина в цялото тяло, а любовта носи усещане за благополучие, което прави човешкото тяло малко по-топло. Страхът на свой ред отключва предимно чувствителността в областта на корема и гърдите.

Според Лаури Нуменмаа, която работи университета Аалто във Финландия, емоционалната система изпраща сигнали към тялото ни, с които го подготвя да се справи с дадена ситуация.

Експертите са забелязали, че ако човек се сблъска с диво животно, притокът на кислород в мускулите му се увеличава и сърцето му започва да бие по-бързо.

„Това е автоматична система, която е създадена, без да ни се налага да мислим за нея, за да ни улесни по-лесно да справим със заплахата и бързо да задействаме краката“ – казва Нуменмаа.

Финландският изследователски екип, който публикува наблюденията си в PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, смята, че емоциите имат пряко и видимо влияние върху телесната температура на човек.

Какво причиняват чувствата на тялото ни

Експертите съставиха емоционални карти благодарение на резултатите от 700 доброволци от Финландия, Норвегия и Тайван, на които са показвали снимки, причиняващи различни емоции.

Специалистите помолили участниците в изследването да оцветяват областта на тялото, в която чувствали топлина или изстиване при определена емоция.

Оказало се, че всички доброволци имат сходни емоционални карти при изпитването на определено чувство. Така например било установено, че любовта затопля цялото тяло, докато депресията понижава телесната температура. Гневът предизвиква затопляне на ръцете, а страхът – на гърдите.

Изследователите се надяват техните открития да помогнат на лекарите по-добре да диагностицират и лекуват някои поведенчески нарушения, които засягат емоциите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Sfetulia
Sfetulia
07.03.2014 10:22
Лаури е доста разпространено финландско МЪЖКО име. Това ме наведе на мисълта, че в статията нещо "куца", и поради тази причина не мога да я приема като достоверна.
0
0
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
14.01.2014 15:10
А защо ми пърха сърцето когато видя любимия?!?...
4
1