sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме паметта на Света Анастасия

Почитаме паметта на Света Анастасия

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Света Анастасия
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На днешния ден православната църква почита паметта на света великомъченица Анастасия, а римокатолическата църква отбелязва този ден на Коледа – 25 декември.

На днешния ден всички, които носят името на светицата, празнуват своя имен ден - Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стаска, Стас, Тана, Таша, Точо, Таско, Шинка, Шина.

Анастасия е била дъщеря на богат римлянин, който е бил езичник, докато майка ѝ е изповядвала християнската вяра.

Анастасия се славела с голяма красота и много познания, защото благодарение на заможното ѝ семейство, тя била добре образована. Неин учител бил Хрисогон, който освен всички знания ѝ предал и вярата в Бога.

Още като дете Анастасия губи майка си, а след като завършва образованието си, баща решава да я омъжи въпреки нежеланието ѝ да сключва брак с езичник.

Щом узнал за вярата на Анастасия и за това как помага на бедни и болни хора, съпругът ѝ забранява да излиза от дома им, за да не раздава парите му на нуждаещите се.

След като остава затворена в дома си Анастасия пише писмо до учителя си Хрисогон, в което му описва страданията си, но той я убеждава да изтърпи изпитанията, защото те са ѝ изпратени от Бог.

Няколко години по-късно мъжът ѝ умира и Анастасия отново получава свободата си, за да помага на бедните и страдащи хора. Посещавала тъмници и затворили, като носела храна на осъдените.

На няколко пъти посягали на нейния живот заради вярата ѝ, но тя винаги оживявала, а смъртта си намирали тези, които посягали на нея.

Веднъж, когато посещавала затворници, я срещнал император Диоклециан, който се опитал да я откаже от християнската ѝ вяра, но след като не успял я изпратил при един от капитолийските началници, който чрез мъчения да я принуди да се откаже от Христа.

Началникът не успял да измъчва Анастасия, защото внезапно умрял и светицата била освободена, като отново се отдала на милосърдни дела.

В България днешния празник се чества най-вече в родопския край, където Света Анастасия е приемана за покровителка на смъртта. На този ден според народните поверия не трябва да се върши никаква къщна работа, за да се умилостиви смъртта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest