Обичаи и суеверия за Коледа

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Коледа

Коледа или Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. На него християните по света честват раждането на Божия син – Исус Христос, с различни традиции.

Според историческите хроники първото празнуване на Коледа се е състояло през 336 г.

Според данните от „Енциклопедия Британика“ всяка година около 1.8 милиарда души по света посрещат Рождество Христово.

Традицията да се подаряват подаръци е започнала още с раждането на Младенеца, когато при него са дошли мъдреци, за да поднесат своите дарове.

Христос

В западните страни са много популярни коледните певци, които изпълняват празнични песни пред всеки дом или т.нар. carols.

Този обичай се е родил в средновековна Англия и Франция, когато за Рождество се е сформирал специален хор, който е пеел песни в центъра на селището, за да заразява с празничен дух минувачите.

В България този хор се нарича коледари и е съставен само от мъже. Подготовката за коледуването започва още от Игнажден, когато коледарите избират своя водач или станеник и разучават коледни песни.

Другите роли в групата са трохобер - събирач на краваите и магаре - носач на месото и сланината.

Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев Слънце на Коледа, защото според народните представи през тези часове се появяват вампири, таласъми, караконджули и други свръхестествени същества, които коледарите могат да прогонят.

ПОдаръци

Коледарите обхождат домовете на групи като винаги тръгват в източна посока.

Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелания, а те трябва да ги почерпят с вино, кравай и пара.

Според християнската традиция от Коледа – 25 декември, до Йордановден – 6 януари, започват т.нар. мръсни дни. Вярва се, че през тези дни по Земята бродят тъмни сили и човек не трябва да остава навън след залез слънце.

През този период жените не трябва да зачеват, защото се смята, че детето ще се роди пияница или побойник.

Тази година Коледа се пада в сряда и според народните поверия зимата ще бъде сурова и дълга, но годината ще бъде плодородна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest