sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме паметта на Свети Стилиян

Почитаме паметта на Свети Стилиян

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Свети Стилиян Детепазител
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 26 ноември българска православна църква почита паметта на Свети Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца.

На днешния ден всички, които носят името Стилиян, Стилияна, Щилиян, Щилияна, Щерян и Щеряна празнуват своя имен ден. Името Стилиян идва от гръцката дума за стълб.

Според житията за светеца той е роден в Пафлагония, Мала Азия и е живял там от края на IV век до началото на V век.

Бил е чудотворен лечител на децата, заради което носи прозвището Детепазител.

Според народните вярвания през целия ден не се работи нищо в дома, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здравето на своите деца.

Свети Стилиян

На иконите светецът е изобразен как държи пеленаче и го благославя, заради което се възприема и като пазител на кърмачетата.

Житията за светеца разказват, че той е бил благословен от Светия дух още в утробата на майка си.

Още от малък Св. Стилиян не се е докосвал до земните изкушения и така израснал, без да се остави да го завладеят земните богатства.

След време светецът решил да се отдаде на аскетичен живот и продал цялото си имущество, за да раздаде парите от него на хора в нужда.

След като продал бащиното си наследство, Стилиян се замонашил и се отдал на строг пост, за да се приближи максимално до Господ.

Св. Стилиян

С времето светецът се превърнал в образец на добродетел, като единствените битки, които водил, били с човешките врагове - плътския, светския и Дявола.

Много хора го посещавали, привлечени от светостта на личността му, за да се избавят от лошите си навици.

Св. Стилиян Детепазител утешавал страдащите християнски души и им давал опрощение.

С най-силно желание Стилиян помагал на децата, защото вярвал, че техните души са ангелски и именно те го обявили за техен пазител.

Силното му желание да помага на децата провокирало и дарбата на светеца и след време той започнал да ги лекува по чудодеен начин и от физическите им болести.

След смъртта на светеца той бил погребан от негови последователи, но гробът му и до днес не е известен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest