Откриха статуи на египетски фараони
Egyptian Pharaohs' Statues Discovered
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археология»Откриха статуи на египетски фараони

Откриха статуи на египетски фараони

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Фараони

Френски и египетски археолози откриха 5 глави на царски статуи от времето на фараоните в Египет. Египетският министър по въпросите на античността - Мохамед Ибрахим съобщи, че главите са намерени южно от Луксор и са корони от Горен и Долен Египет.

Всяка една от находките има 50-сантиметрови размери. Предполага се, че статуите са от епохата на Средното царство, основано 2000 г. преди Христа.

Предстои експерти да установят дали би могло главите да са на откритите преди години обезглавени статуи. Преди известно време египетски археолози откриха 2 статуи на фараони на повече от 3000 години.

Египетскки Колони

Статуите бяха причислени към XVIII династия на Новото царство (1539-1075 г. пр.н.е.). Находката беше намерена на западния бряг на река Нил в Луксор, 600 км южно от Кайро.

Според член на Висшия съвет на антични ценности, находките са част от проекта за опазване на подземните древни храмове и гробници на западния бряг на река Нил.

Двете статуи са намерени недалеч от храма на Аменхотеп III – баща на фараоните Ехнатон и дядо на Тутанкамон. Една от статуите е сред най-големите находки, намирани някога. Тя е изработена от гранит и е била висока 4 метра.

Археолозите са я намерили разделена на няколко части. Втората също е от гранит и представлява бюст на фараон Аменхотеп III.

Египетски Фараони

Разкопките в този район на Луксор продължават с цел да бъдат намерени още статуи от този античен период. Край град Луксор беше открита и друга статуя на Аменхотеп III, разделена на 7 парчета, в храма Ком ал Хитан. Главата на тази статуя не беше намерена при разкопките.

Тя е една от двете статуи, поставени на северния вход на храма, които вероятно са разрушени при земетресение през 27 година преди Христа и са останали заринати под земята.

Секретариатът по античните ценности съобщи, че екипът археолози работи по изчистването на скулптурата, след което ще бъдат събрани седемте части и тя ще бъде реставрирана и поставена на мястото, където е стояла на входа на храма.

Фараон Аменхотеп III е царувал в Египет от 1390 г. до 1352 г. преди Христа. Син е на Тутмос IV и царица Мутемуйи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
alireza
alireza
19.11.2013 19:06
До 2020г. света ще научи тайната за ТУТАНКХАМУН.Както,че братму Сменкхара е неговия убиец.Има друг гроб в който са погребани малкия ТуТ и мъж който е бил убит и съпруг на неговата сестра.
1
0