sanovnik.bg»Статии»Сънища»Човек е парализиран по време на сън

Човек е парализиран по време на сън

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Човек е парализиран по време на сън

Сънят е загадката, с която науката се занимава от хиляди години, но все още не може да я обясни. Много хора вярват, че съня може да разкрие тайни от бъдещето, вероятно на всеки се е случвало да сънува съвсем ясно, а когато се събуди да не си спомня абсолютно нищо. Ето някои интересни факти около загадката сън.

1. Нашето тяло по време на сън е парализирано, за да не повтаря движенията, ставащи в съня.

2. Външни дразнители влияят на съня ни. Подсъзнанието прави част от съня да е физическо усещане. Ако сте жадни например, подсъзнанието подхвърля образа на чаша с вода и вие се опитвате да се напиете насън, разбира се. Тази схема може да се повтаря чялата нощ, докато не се събудите и не разберете, че наистина ви се пие вода. По този начин подсъзнанието подсказва, че трябва да се събудите.

3. Бившите пушачи сънуват по-наситени и реални сънища, отколкото останалите хора, като най-често насън те отново са започнали да пафкат.

4. Сънищата не са символични. Подсъзнанието ни използва езика на знаците и символите. Всеки сън не трябва да се възприема буквално независимо, че е с логичен и богат сюжет. Така подсъзнанието ни изпраща сигнали, а не точни образи.

5. Дванадесет на сто от хората сънуват само чернобели сънища. Останалите сънуват цветни.

6. В сънищата си често виждаме непознати хора. Но съзнанието ни не измисля техните лица. Това са реални хора, които сме срещали в живота, но не сме ги запомнили.

7. Сънят предотвратява нервни кризи. Сънищата са отражение на нашите желания - съзнателни или подсъзнателни. Неотдавна психолози проведоха експеримент. Доброволци спели по 8 часа на денонощие. Само че сънят им бил прекъсван. След известно време, доброволците започнали да получават халюцинации, станали нервни, а някои показали и агресия.

Човек е парализиран по време на сън

8. Всички хора без изключение сънуват сънища, но мъжете и жените имат различни сънища. Обикновено мъжете сънуват представители от своя пол, докато жените виждат насън представители от двата пола в почти равни пропорции.

9. Забравяме 90% от сънищата си. Две минути след пробуждане вече не помним дори половината от сънищата си, а след десет минути едва ли се сещаме за 10% от тях. Колко жалко, но безспорен факт.

10. Слепите също сънуват. Хората, ослепели след раждането си, сънуват сънища във вид на картини. Сънищата на слепите по рождение обаче са изпълнени със звуци и миризми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest