sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Съставът на слюнката определя расата ни

Съставът на слюнката определя расата ни

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k459
Слюнка
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Слюнката, подобно на всяко друго нещо в природата, има точно предназначение и говори много за нас.

На първо място слюнката е част от хуморалната среда на организма, естествената среда на устната кухина, участваща в храносмилателната, говорната и защитната функция. Именно устната кухина е място на пряк контакт с външната среда.

В нея се появяват първите дразнения, на които организмът реагира с промяна в слюноотделянето. Чрез самата слюнка - като течна среда, се осъществяват главно обменните процеси в емайла на зъбите.

Механизмът на поява на слюнката е рефлексен. Проявява се както от неспецифични дразнения, така и под влияние на специфичните качества на хранителните вещества.

В слюнката се съдържат калций /под форма на карбонати се намира в зъбния камък/ фосфор /като органичен и неорганичен под формата на фосфатни естери или други органични съединения/, натрий /който поддържа тонуса на лигавицата на устната кухина/, калий и флуор.

Освен тях в нея се откриват микроелементите йод, бром, мед, цинк, молибден, манган, кобалт и др., и газове - въглероден диоксид, азот и кислород.

Слюнка и Раса

Когато детето се роди устната му кухина е стерилна. Едва в първите часове след това в нея се появяват микроорганизми, които попадат в организма чрез майчината кърма и въздуха, а в последствие чрез водата и храната. Това е първата среща на децата с микробите и по този начин организмът добива имунитета.

Учени от Университета на щата Охайо обаче са на друго мнение за състава и микрофлората на слюнката. Те смятат, че има пряка връзка между слюнката и произхода на човек, и че чрез бактериите в устата на всеки може да се определи расата му.

Проучвателите пародонтолози са подложили на обстойни изследвания 100 човека от различни раси. В устата на всеки един от тях им имало над 400 различни микроби, но само 8% от тях се оказали общи. И то не за всички хора.

В изследването участие са взели американци, африканци, китайци и латиноамериканци. Те са имали едва 2% общи бактерии и то в различни пропорции. От това учените са заключили, че всяка етническа група се характеризира със своя набор от бактерии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest