Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Светец създава стълба преди 120 години

Светец създава стълба преди 120 години

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k878
Светец създава стълба преди 120 години

Рано или късно, всеки посетител на Санта Фе , Ню Мексико, се сблъсква с мистерия. Безспорно най-енигматичен за туристите е параклисът „Loretto Chapel”, построен за монахините от ордена „Sisters of Loretto”. В него има чудна стълба, която не се крепи на нито една подпора и вече 120 години не е паднала.

Нито един архитект и строителен инженер не може да обясни как стълбището, свързващо долната част на храма с таванското помещение, където е хора, стои без да има подпорна колона.

Според легендата, когато бил готов параклисът, монахините забелязали, че няма стълба, която да води до горната част.

Те се молили 9 дена на свети Йосиф, който бил покровител на дърводелците. На десетия ден дошъл непознат човек с дълга брада, казал им, че е дърводелец и ще им помогне като построи стълба.

Дърводелецът, който не е използвал нито един пирон или лепило за

стълбата, я построил и изчезнал без дори да си изчака плащането.

Светец създава стълба преди 120 години

В градчето вярват, че това бил самият Свети Йосиф, изпратен от Исус Христос, за да помогне на монахините.

Има три мистерии около строежа на странната стълба - досега не е разкрита самоличността на дърводелеца, всички архитекти, инженери и учени, не могат да разберат как съоръжението стои изправено, без никаква централна подпора. Странно е и откъде е взето дървото за стълбата, при условие, че в целия район наоколо не се добива такава дървесина.

Потомци на различни дърводелци от края на 19-ти век приписвали авторството на свой предшественик, но никой от тях не е подкрепил думите си с документация.

През 1970 г. местен вестник публикувал сензационното разкритие, че виенчанинът Йохан Хадвигер е изработил чудната стълба. Газетата се базирала на думите на внука на майстора Оскар Хадвигер.

И този път енигмата останала неразгадана, защото внукът не можал да докаже авторството на дядо си.

Неотдавна обаче бяха открити други доказателства, хвърлящи светрина върх персоната на мистериозния дърводелец. В тях се споменава името на французина Франсоа Роша. Той дошъл в САЩ като член на сдружението на занаятчиите, за да се установи в Ню Мексико.

Следите към неговото авторство са две. Друг архитект, който построил катедрала в съседен град, описал в личния си дневник Роша като "експерт, работещ с дърво, който построи стълбището в параклиса Lorett".

В архивните сметки на монахините от ордена на Lorett също фигурират данни, че през месец март 1881 г. е „платено за дърво на господин Роша 150 долала”.

Предполага се, че стълбите са направени във Франция и Роша само ги е монтирал. Това обяснява защо са били сглобени в кратък срок, но пък се родила легендата за чудната стълба и светеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest